ABS sustav povećava sigurnost vožnje

Današnji automobili se od onih prije nekoliko godina razlikuju u brojnim značajkama. Napredak tehnologije nije zaobišao niti autoindustriju te su današnji automobili superiorniji i snažniji. Napredak je vidljiv u raznim uređajima i sustavima koji su dodani u vozila. Vrlo važni su oni koji su zaduženi za sigurnost vozača, ostalih putnika, kao i ostalih sudionika u prometu.

ABS sustav spada u izrazito važne sustave jer pomaže u učinkovitijem kočenju automobila. Kako bi taj sustav funkcionirao ispravno, važno je da je ispravan njegov glavni dio, ABS senzor.

Općenito o ABS sustavu u automobilu

ABS senzor u automobilu je glavni dio ABS sustava. A njegov način rada je zapravo vrlo jednostavan. Sastoji se od glavne jedinice koja prati brzinu vrtnje svakog kotača zasebno te ih uspoređuje.

ABS senzor

U slučaju da ABS sustav auta primijeti da je brzina vrtnje nekog kotača puno niža od ostalih, ABS sustav će reagirati tako da će smanjiti silu kočenja na tom kotaču i on će se tako opet vrtjeti potrebnom brzinom.  Nakon toga, ABS sustav će opet pojačati silu kočenja i sve će opet nastaviti raditi kao i prije. 

Glavni dio sustava kočenja

Osim ranije opisane glavne jedinice, automobilski ABS sustav se sastoji od ABS senzora vrtnje kotača i prstena davatelja signala. Danas se pri ugradnji u automobile koriste dvije vrste senzora i tri vrste davatelja signala. Tako se koriste:

  • Analogni sustavi s ABS induktivnim senzorima
  • Magnetski sustavi s magnetskim davateljima signala

Analogni sustavi su fizički najveći i kako bi ABS senzori ispravno reagirali potrebna je određena zračnost. Kod ovakvog sustava ona mora biti oko 0,6 mm. Kada se ta zračnost poremeti, dolazi do kvara ABS senzora. A drugi čest kvar ABS senzora odnosi se i na njihovu starost i istrošenost.

Pročitajte sljedeći članak: Retrovizori na autu za poboljšanu sigurnost pri vožnji

Provjerite stanje ABS senzora

Primijetite li neke probleme pri kočenju automobila, vrlo je vjerojatno da je došlo do kvara ABS senzora. Njegovu ispravnost možete provjeriti i sami ili se uputite nekom automehaničaru koji to lako može provjeriti. U te svrhe se koristi poseban uređaj – multimetar.

YouTube video
Video: Testiranje i popravak ABS sistema

On mjeri otpor te dobivene vrijednosti moraju biti u rasponu između 1100 i 1200 Ohma. Ako multimetar ne pokazuje nikakve vrijednosti, znači da je ABS senzor totalno pokvaren i bit će potrebna njegova zamjena.

U trgovinama s autodijelovima pronađite odgovarajući model ABS senzora za svoj automobil te ga zamijenite kako biste opet bili sigurni pri vožnji.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top