Antivirusni program kao spas od brojnih informatičkih problema

Računalima se danas svakodnevno služi veliki broj ljudi. Neki imaju dosta široko informatičko znanje, dok neki znaju tek neke osnove. Upravo ta druga skupina ljudi je puno ranjivija, posebno pri korištenju interneta. Oni često upadnu u razne probleme jer slučajno pokrenu nešto što ne bi trebali pokrenuti i slične radnje koje mogu dovesti do problema. Time se izlažu opasnosti jer im se računalo može zaraziti nekim virusom ili nekim drugim zlonamjernim softverom.

Kao jedan način prevencije tu je instaliranje nekog antivirusnog programa koji može pomoći u rješavanju problema kad je računalo već zaraženo, ali i kao prevencija da do toga ne dođe.

Što je antivirusni program

Antivirusni program za računalo je posebna vrsta softvera dizajnirana za:

  •  Otkrivanje virusa
  •  Sprječavanje zaraze računala virusom
  •  Uklanjanje virusa s računala

On se može koristiti na osobnim računalima, prijenosnim računalima, mobilnim uređajima i raznim drugim uređajima koji su povezani na internet. Radi na način da skenira sve datoteke i provjerava ih protiv poznatih virusa i drugih oblika zlonamjernog softvera.

Detekcija i uklanjanje virusa s računala

Ako sumnjate da vam je računalo zaraženo nekim zlonamjernim softverom, tada se može instalirati antivirusni program i pokrenuti kako bi skenirao računalo u potrazi za takvim softverom ili virusom. On to radi tako da skenira sve datoteke i provjerava ih te traži uzorke svih poznatih virusa koje ima u svojoj bazi. Kada sve to prođe, pokazat će izvještaj u kojem će pisati je li nešto pronađeno.

Instaliranje antivirusnog programa može pomoći da se računalo ne zarazi virusom
 Računalo može se zaraziti virusom ili nekim drugim zlonamjernim softverom.
Instaliranje antivirusnog programa može pomoći u rješavanju problema kad je računalo već zaraženo, ali i kao prevencija da do toga ne dođe.

U slučaju da je antivirusni program na računalu pronašao neki virus ili nešto drugo što ugrožava korisnika, sljedeći korak je uklanjanje te prijetnje. Nakon obavljenog uklanjanja, računalo bi opet trebalo normalno raditi.

Zaštita računala u stvarnom vremenu kao prevencija

Većina računalnih antivirusnih programa koji su dostupni na tržištu uz mogućnost skeniranja i uklanjanja virusa nudi još jednu odličnu mogućnost, a to je zaštita u stvarnom vremenu. To u praksi znači da će antivirusni program biti cijelo vrijeme pokrenut u pozadini dok radite na računalu i da će pratiti što se događa. 

YouTube video
TOP 10 vjerojatno najboljih besplatnih antivirusnih programa

Primjerice, ako preuzimate neku datoteku s interneta, on će je odmah skenirati i ako primijeti da se radi o nekom virusu, obavijestit će vas o tome čak i prije nego pokrenete tu datoteku. Isto tako će cijelo vrijeme provjeravati vašu e-poštu i sve ostale kanale komunikacije putem kojih je moguće da dođe do zaraze računala.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top