Auto hladnjak ili interkuler

Auto hladnjak jedan je od bitnijih dijelova automobila i prva crta obrane u borbi od pregrijavanja motora. U narodu se često koristi riječ interkuler, a njegova važnost je pružanje hladnog zraka ka motoru i hlađenje. Najviše se koristi kod automobila koji imaju turbinu (turbo punjač), jer hladi zrak koji iz turbine izlazi i tako čuva ostale dijelove motora od pregrijavanja. Svrha koju ima automobilski hladnjak je da pravilno cirkulira ohlađeni zrak i priušti uvjete za pravilno funkcioniranje motora.

Važnost hladnjaka automobila

Iako na prvi pogled ne izgleda kao neophodan dio, auto hladnjak je obavezan za pravilno funkcioniranje i očuvanje motora. Koristi se kod svih automobila, a njegova upotreba našla je primjenu i u raznim drugim industrijama, poput brodova. Interkuler ima veoma važnu ulogu u cijelom sustavu i potrebno je voditi brigu oko njega ako želite produljiti radni vijek automobila.

Hladnjak automobila
Hladnjak automobila ili interkuler

Kako radi hladnjak auta?

Hladnjak automobila (interkuler) smješten je između turbo punjača i usisnog sustava vozila. Turbina automobila zaslužna je za bolje performanse vozila i brže ubrzavanje, no sam princip njenog rada je da postiže visoke temperature i neophodno je da se hladi kako se ne bi pregrijala. Turbo punjači rade na visokim temperaturama, a hladnjak za auto je zadužen da hladi motor i cijeli sustav zaštiti od pregrijavanja. 

YouTube video
Video: Hladnjak auta i kako radi

Neispravan interkuler auta

Problemi s hladnjakom kod automobila najčešći su preko ljeta i visokih temperatura. Prilikom vožnje uvijek obratite pažnju na ploču vozila i zagrijanost motora. Ako se kazaljka krene penjati, to je prvi razlog za brigu i isključivanje motora. Pregrijanost motora može stvoriti velike šteta i zbog toga na prvi znak da hladnjak ne radi dobro zaustavite vozilo. Problem može biti i da nedostaje destilirana voda u autu, a u svakom slučaju morate čim prije isključiti motor da ne bi zakuhao.

Ventilator hladnjaka

Nakon dugih vožnji i rada automobila, nakon stajanja i isključivanja motora čuti ćete hladnjak kako radi. Ventilator visokim intenzitetom hladi motor i tako čuva dijelove od visokih toplina. U slučaju da ste primijetili da se auto hladnjak ne pali i da temperatura motora sporo pada, to može biti razlog za brigu. 

Može se dogoditi situacija da tijekom ljeta motor ostane zagrijan nakon nekoliko sati od vožnje i kod ponovnog paljenja motora kazaljka temperature se podigne. U tom slučaju odmah ugasite vozilo i zatražite pomoć mehaničara, jer bi kretanje i kratka vožnja mogla prouzročiti pregrijavanje motora.

Neispravan hladnjak automobila može dovesti do velikih troškova, stoga je neophodno da vodite brigu o njemu i u slučaju kvara ga odmah zamijenite.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top