Brzo i jednostavno registrirajte domenu

Imate li svoju tvrtku ili želite nešto pokazati svijetu na internetu, potrebno je da imate web stranice. Možete ih napraviti sami, ali ako niste toliko dobri u tome, najbolje je taj posao prepustiti stručnjacima kako biste dobili odlično rješenje. Naime, ako web stranica nije kvalitetno napravljena, mnogi posjetitelji će brzo odustati od nje, čak i ako na njoj ima sadržaja koji ih zanimaju.

Nakon što ste riješili taj korak, potrebno je da web stranice negdje postavite i povežete s domenom. Za postavljanje vam treba usluga hostinga internetskih stranica, dok vam za ovo drugo treba usluga registracije domene. Obje usluge možete ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki.

Što je zapravo registracija domene

Ako niste shvatili iz uvoda, registracija domene na internetu je zapravo postupak, odnosno usluga koja će vam omogućiti da zakupite neki naziv i ekstenziju domene te da tu kombinaciju naziva i ekstenzije povežete sa svojim web stranicama. Ako to ne ugovorite, do vaših web stranica nitko neće moći doći upisivanjem neke web adrese, nego isključivo direktno, upisivanjem IP adrese što nikako nije dobra opcija.

Pri registraciji se možete odlučiti za registraciju dvije vrste domena, a to su:

  • Globalne
  • Nacionalne

Globalne su one koje su dostupne svima, nemaju nekih posebnih pravila pri odabiru naziva i imaju jako puno ekstenzija koje možete odabrati. Nacionalne su vezane uz određenu zemlju i ekstenzija je uvijek kratica te zemlje, npr. .HR za Hrvatsku, zatim .SI za Sloveniju itd.

Provjera dostupnosti domene

Kako biste bili sigurni da možete registrirati neku domenu, prije nego krenete s tim postupkom, mora se napraviti provjera dostupnosti domene. Ona zapravo provjerava je li netko već prije vas registrirao baš tu željenu kombinaciju naziva i ekstenzije. Ako jest, vi je neće moći registrirati jer može biti samo jedna ista registrirana kombinacija.

jednostavna registracija domene
Provjera naziva domene jednostavan je postupak prije registracije domene. Korištenjem alata za ime domene možete brzo i jednostavno vidjeti je li domena još dostupna.

U gore navedenom slučaju, možete izmijeniti naziv, ekstenziju ili oboje te nakon što uspješno prođete taj korak, nastaviti s registracijom internetske domene

Iskoristite usluge brojnih informatičkih tvrtki

Danas se na tržištu mogu pronaći brojne informatičke tvrtke putem kojih možete ugovorite sve potrebne usluge za vaše web stranice. Tako osim same registracije domene možete ugovoriti i druge povezane usluge, kao što su hosting internetskih stranica, SSL certifikati i dr. 

YouTube video
Sve što trebate znati o registraciji domene

Važno je napomenuti kako će vam neke tvrtke ponuditi i dodatni popust ako putem njih odaberete i ugovorite više usluga. Zato se svakako isplati provjeriti što vam koja tvrtka može ponuditi.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top