Carnet domena je idealna za predstavljanje domaćoj publici

Isto kao što se u javnosti predstavljamo svojim imenom i prezimenom, na internetu se predstavljamo domenom. Domena se sastoji od 3 dijela, samog naziva domene nakon kojeg slijedi točka, iza koje se nalazi ekstenzija. Ekstenzija pokazuje da li je domena globalna ili nacionalna.carnet-domenaGlobalne domene može bilo tko registrirati i sam postupak registracije je vrlo jednostavan. Za registraciju se može koristiti neka domaća ili inozemna tvrtka koji se bavi tim poslom. Nacionalna domena vezana je uz određenu zemlju i laku ju je prepoznati jer njena ekstenzija je zapravo kratica te zemlje. Hrvatska nacionalna domena ima ekstenziju hr.

Upravljanje nacionalnom domenom

U svakoj državi postoji jedna institucija koja upravlja nacionalnom domenom. U Hrvatskoj je to Carnet (Hrvatska akademska i istrživačka mreža). Upravo zbog tog se umjesto naziva nacionalne domene često spominje i naziv carnet domena. Carnet domena može se registrirati u dva oblika, besplatna i naplatna.

Besplatna carnet domena

Besplatna carnet domena dostupna je svim fizičkim osobama s nekom registiranom djelatnošću i pravnim osobama koje imaju tvrtku registiranu u Hrvatskoj ili svoj posao obavljaju u Hrvatskoj. Postoje određena pravila koja se moraju poštovati prilikom odabira samog naziva. Isto tako, bitno je napomenuti da svaka fizička ili pravna osoba imaju pravo samo jednu besplatnu carnet domenu.

Naplatna carnet domena

Za razliku od besplatne, naplatna carnet domena nema toliko striktna pravila vezana uz sami naziv domene i registraciju. Mogu je registrirati fizičke i pravne osobe i nema ograničenja u broju registracija. Registracija se vrši putem nekog od ovlaštenih registara. U Hrvatskoj ih trenutno ima 20 i putem njih ćete lako doći do svoje naplatne domene.

Korištenje carnet domene

YouTube video

Carnet domena odlična je želite li predstaviti sebe ili svoj posao domaćoj publici. Imate li svoju djelatnost u Hrvatskoj koja je usmjerana na domaće tržište, carnet domena odgovarajućeg naziva biti će odličan dodatak vašim marketinškim aktivnostima. Da bi carnet domena bila potpuno iskorištena, biti će vam potrebno i ugovaranje nekog tipa hostinga. Većina tvrtki putem kojih se vrši registracija carnet domena nudi i usluge web hostinga pa imate mogućnost da sve ugovorite brzo i jednostavno na jednom mjestu. Neki od tih pružatelja su Plus hosting, Avalon, Posluh, Orbis i dr. Na vama je da usporedite cijene i pakete koje nude i odlučite se za najpogodniju opciju.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top