Evo zašto je EGR ventil bitan dio vašeg auta

Iako mnogi vozači tvrde da EGR nije potreban autu jer je njegov učinak sprječavanja emisije ispušnih plinova u zrak malen, mi ćemo dokazati suprotno. Ako sada možda po prvi puta čujete za EGR ventil i niste svjesni da je ovo jedan od bitnijih auto dijelova, saznajte više o njemu u nastavku teksta.

Kvalitetni dijelovi su bitni, stoga je bitno da on postoji i da ga imate u svom autu, posebno ako cijenite njegov ekološki aspekt.

EGR ventil produžuje rok trajanja vašeg  motora

EGR ventil ima jako važnu funkciju u vašem autu: on služi smanjivanju količine ispušnih plinova koja odlaze u atmosferu i tako štiti zrak od opasnih dušičnih toksina koji nastaju radom auto motora. EGR ventili za koje mnogi tvrde da su samo dodatni trošak su zapravo jako bitni i ua ljude, jer mi te iste toksine koji izlaze iz auta ponovno udišemo kroz zrak. Zamislite samo koliko bi više toksina u zraku bilo da EGR ne radi svoj posao.

EGR ventil je jako dobar prijatelj ekologije

EGR ventil radi na principu da smanjuje emisiju štetnih dušičnih plinova iz ispušnog sustava, a koriste ga i benzinski auti i dizelaši.  ERG ventili se nalaze već dugo na tržištu auto dijelova i zapravo su nastali u Chryslerovoj radionici. Funkcioniraju vrlo jednostavno: automobilski motori se pokreću sagorijevanjem smjese zraka i goriva, a EGR ventil će pomoći kontrolirati izgaranje i poboljšati smjesu te tako neposredno pomoći motoru.

EGR ventil je regulator kvalitete ispuha

Što je temperatura sagorijevanja motora viša to više štetnih tvari nastaje tim procesom. Previše kisika će povećati temperaturu i ubrzati sagorijevanje smjese, čime se jače zagađuje okoliš. EGR ventil održava efikasnu temperaturu sagorijevanja vraćanjem dijela ispušnih plinova u sagorijevanje. To uspijeva razrađujući smjesu zraka i goriva koja ulazi u motor.Zbog toga dolazi do potpunog sagorijevanja goriva, smanjenja emisije štetnih plinova i porasta snage motora.

Obrnuto se događa kada ga nema  pa će dio smjese koja nije sagorila prijeći u atmosferu preko ispuha i tako povećati koncentraciju loših plinova koju naposljetku i mi sami udišemo.

Kako znati radi li dobro vaš EGR ventil

Najčešći problemi sa EGR ventilom nastaju zbog začepljenja ventila, ali i propuštanja. U oba slučaja može doći do zagađenja unutar auta i lošeg rada motora. Prvi i najčešći uzrok kvara EGR ventila je skupljanje čađe koja uzrokuje začepljenje  ventila. Zbog toga se ventil zatvori ili otvori i zaglavi u tom položaju.

Ako je EGR ventil otvoren tada se ispušni plinovi vraćaju natrag u dovod pa motor podrhtava i troši puno više goriva. Vrlo često vozači primijete miris goriva u autu jer se povećala razina CO2 pa shvate da nešto nije u redu. U većini slučajeva se upali i lampica koja označava grešku na motoru. Loš rad EGR ventila rezultirat će lošim rezultatima na eko-testu prilikom tehničkog pregleda.

S druge strane, ako je EGR zatvoren tada se ispušni plinovi više nikako ne mogu vratiti u dovod, što se često može prepoznati po lupanju motora, pa čak i detonaciji kod paljenja. Ovo je vrlo ozbiljan problem kojeg treba riješiti prije nego nastanu ozbiljna oštećenja motora. I u ovom se slučaju često pali zelena lampica za kvar motora, a rezultati eko-testa su također lošiji.

EGR ventil se češće kvari kod dizelaša

Motori dizelaša su osjetljiviji na začađenje pa su tako i njihovi ventili u većoj opasnosti. Začađenje EGR ventila može biti uzrokovano čestim vožnjama na kratkim relacijama, neredovita izmjena ulja i preniska razina ulja u motoru. EGR ventil nije jeftin pa je potrebno  održavati ga što duže vremena. To je kod dizel auta malo teže pa se vozačima dogodi i da membrana ventila izgori te da se on potpuno uništi. To se lako prepoznaje po plavoj boji na kućištu ventila.

YouTube video

S obzirom na malo višu cijenu EGR ventila mnogi se vozači odlučuju na čišćenje ventila ili njegovo uklanjanje. Čišćenje ventila je moguće i to rade mnogi mehaničari ali to će samo privremeno i kratkotrajno riješiti problem lošeg rada ventila. Neki mehaničari ga i u potpunosti uklanjaju tj. blokiraju njegov rad no to je u potpunosti krivo i protivno očuvanju ekologije.

Online prodavaonice i auto dijelovi

U 21. Stoljeću na internetu je dostupno sve, pa čak i auto dijelovi. Silux webshop posluje online već dugi niz godina i svojim radom dokazuje kvalitetu. Cijene su u online shopovima često jeftinije od fizičkih prodavaonica, stoga bi vam kupnja online trebala biti prioritet. Auto dijelovi kupljeni online su jednaki kao oni koje kupite u dućanu, a jednostavno se mogu naručiti online u nekoliko klikova mišem.

Znate da postoji velik broj kategorija Honda motora i isto tako priličan broj namjena. Kreirani su Honda motori za ljubitelje brzine i sportskog dizajna tj. za sve vozače sklone natjecateljskom duhu. Više o tome možete pročitati ako slijedite linku.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top