Glukomanan je glavni pomoćnik u procesu mršavljenja

Svatko tko je barem jednom odlučio da želi mršaviti zna da je to jako težak zadatak. Iako svi naglašavaju važnost tjelesne aktivnosti u tom procesu, ponekad se manje ističe važnost prehrane, odnosno koliko je važno smanjiti kalorijski unos hrane kako bi tijelo počelo koristiti rezerve. I zapravo to ima smisla, ali ono što je jako teško je kontrolirati svoj apetit te umanjiti kontantnu glad koja nam ne da mira i zbog koje razmišljamo o hrani i više nego što bi trebali. U tome nam glukomanan može pomoći jer mu je glavna svrha da potiče osjećaj sitnosti i smanjuje apetit.

Upoznajte se sa glukomananom

Glukomanan je biljno vlakno koje se dobiva iz biljke Amorphophallus konjac koja raste u Aziji. Iako spada u kategoriju hrane, bitno je istaknuti kako se u Aziji već stoljećima koristi u lokalnoj medicini, a u nekim se regijama koristi za proizvodnju dodataka prehrani.

Najveću je slavu ipak stekao kao preparat koji pomaže pri gubitku kilograma jer je jako viskozan pa kada dođe u probavni sustav smanjuje pokretljivost tankog crijeva i pražnjenja želuca. Također, smanjuje inzulinske reakcije pa nam je konzumacijom glukomanana i želja za slatkim manja.

YouTube video

S obzirom na tržište koje je preplavljeno preparatima koje navodno pomažu pri mršavljenju, a čija je učinkovitost u najmanju ruku upitna, glukomanan je prošao testiranja i jedini ima odobrenje od agencije EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane). Zbog toga je sigurniji od drugih preparata i smatra se zdravstvenim sredstvom za pomoć pri mršavljenju.

Kako koristiti glukomanan

Ako ste se odlučili za konzumaciju glukomanana, nemojte zaboraviti da je iznimno važno pridržavati se uputa o korištenju i doziranju. U suprotnom, mogli biste imati probavne smetnje ili bol u želucu, osjećaj nadutosti i slično. Glukomanan je bitno konzumirati prije jela, 1 gram tri puta dnevno, uz što više vode. Isto tako, bitno je konzumirati ga sa što više vode jer u dodiru s njom, on nabubri te zauzme mjesto u vašem želucu. Na taj način se stvara osjećaj sitosti i nema mjesta za hranu koju biste inače unijeli. Dugoročno, jedete manje te gubite kilograme, bez osjećaja gladi. Osim pomoći pri mršavljenju i regulaciji tjelesne težine, poznato je da glukomanan pomaže i pri regulaciji razine kolesterola. Može sniziti loš kolesterol LDL, kao i ukupni kolesterol, a istovremeno nema utjecaja na razine dobrog kolesterola HDL.

Pregled očiju jedan je od najboljih načina da se zaštiti vid jer može otkriti očne probleme u samome početku, kad ih je još lako liječiti. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top