Ispravan automobil znači sigurnu vožnju

Osobna vozila velik su dio našeg svakodnevnog života. Koristimo ih u raznim situacijama i moramo se brinuti o njima kako bismo osigurali svoju sigurnost. Bilo koji neispravni dio na automobilu može dovesti do nesreće, a prilikom popravka rezervni avtodjelovi su jeftinija opcija od novih.

Važni dijelovi automobila za sigurnu vožnju

Autoelektronika koja ne dojavlja nesigurno parkiranje ili vezanje pojasa, može biti kobna po nas jednako koliko i automehanika ili možda neispravna svjetla.
Rezervni avtodjelovi mogu se kupiti na različitim mjestima. Danas su sve popularnije internet trgovine u kojima se može pronaći vrlo širok asortiman proizvoda.
Pozitivna stvar kod internet trgovina jest da možete sortirati proizvode po cijeni, možete filtrirati proizvode po brendu, modelu ili godištu svog auta (ili više od navedenih).

Tada dobijete okvirnu ideju o cijeni i onome što tražite i svakako je najbolje da ste upoznati s tim prije no što dođete mehaničaru ili u trgovinu. Time smanjujete mogućnost da skuplje platite ili da vam prodaju proizvod čiji omjer kvalitete i cijene nije logičan.

Rezervni avtodjelovi

Najbolji asortiman rezervnih dijelova nalazi se online

Rezervni avtodjelovi su jako široko područje i provjerite ima li proizvođač/dobavljač sve dokumente o kvaliteti proizvoda prije no što ih kupujete. Provjera tehničkih karakteristika i jamstvo nešto su što biste trebali naći na popisu prava kupaca.

Širok asortiman online trgovina sadrži:

  • ulja i maziva (motorna ulja, paketi ulja, ulja za mjenjače, hidraulična ulja, ulja za kočnice, aditivi, antifriz, ulja za automatike, ali i za kamione)
  • „kozmetiku auta“, vanjski izgled (lakovi i boje, proizvodi za korekciju laka, tekućine za stakla)
  • elektriku (žarulje, akumulatori, punjači za akumulatore, kablovi za paljenje, parking senzori, antene, audio komponente, električne komponente)
  • sezonsku opremu za zimu i ljeto
  • opremu za interijer (auto tepisi, volani, ručice, mjenjači, navlake, gadgeti, dodaci)
  • ovjes automobila (dio koji osigurava da se automobil kreće u željenom smjeru)
  • vanjsku opremu (ratkape, cerade, oprema za kampiranje, nosači, brisači, folije, vjetrobrani)
  • alate (kanisteri, dizalice, alat, sitniji dijelovi)
  • gume (setovi, auto i kombi, teretne)
  • felge (aluminijske, čelične, setovi)
Rezervni avtodjelovi

Kao što možete vidjeti, popis je podulji i zbog tog morate biti sigurni kako je sve na vašem autu ispravno.
Jedna od zanimljivih stvari kod online kupovine jest da možete lako uspoređivati cijene istog proizvoda na više stranica i tako izbjeći veliki trošak, ali cijele prema kojim se rezervni avtodjelovi razlikuju također ovise o njihovoj kvaliteti.

Rabljeni ili novi autodijelovi: vječita dvojba

Rezervni avtodjelovi se ne preporučuju upravo zato što su već korišteni ili možda s greškom koju ne možete trenutno primijetiti. Bolje uložiti novac u novi i sigurni model nego da kupujete nešto što bi moglo biti potpuno neisplativo.

Budite sigurni da će vam proizvođač/uvoznik biti spreman dati povrat novca u slučaju greške ili neke promjene. Imate potpuno pravo da vratite proizvod ako mislite da nije kompatibilan s vašim autom ili mislite da ima grešku.

YouTube video

Također se sugerira da auto odvedete na testnu vožnju s novim dijelom, pogotovo ako se radi o nečemu vezano uz gume, kočnice, mehaniku ili felge, jer tada najbolje u zavojima možete osjetiti je li se promijenila ravnoteža vašeg auta i osjećate li se sigurno u njemu.

Redovno brinite o svom limenom ljubimcu

Mnogi misle da su rezervni avtodjelovi nešto što se kupuje isključivo kad se pokvari, ali bilo bi dobro da znate otprilike koliko dugo neki dio auta imate, te ga promijenite sukladno onome kad ga je zaista potrebno promijeniti. Svako oštećenje može dovesti u opasnost vas i ostale sudionike u prometu.

Različite komponente auta, pogotovo vanjske, mijenjaju njegov izgled. Tada je bitno da se fokusirate na to da je dizajn auta sličniji vašem karakteru jer, htjeli vi to ili ne, ako stižete autom na neke bitne događaje, već samim autom i ostavljate onaj prvi i trajni dojam.

Nitko vas ne može uvjeriti da kupite ono što vam se ne sviđa i što vam se čini neodgovarajućim za vaš auto: bez kontakta s prodavačem, sami ćete izabrati što mislite da je najbolje.

Originalni autodijelovi su bolji

Slobodno se posavjetujte prije kupovine u trgovini ili online trgovini bilo kojeg dijela, nemojte se bojati upitati nešto i svakako se informirajte o cijeni i potražnji. Kontaktirati možete i telefonom i mailom.

Ako stvarno niste u mogućnosti kupiti originalni dio, ili se radi o dijelu auta koji se tiče njegovog izgleda pa ne želite trošiti novce na kozmetičke preinake, rezervni avtodjelovi su odlična stvar za vas. No i u ovom slučaju nemojte uzimati najjeftiniju verziju jer je obično vrlo kratkog vijeka trajanja.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top