Klima i kondenzator za rashlađivanje u autu

Ljeti, kada temperatura u termometru pokazuje vrlo visoke temperature, vozači koji voze starije automobile nerado kreću na duga putovanja. Njima je jedini spas otvaranje prozora na automobilu, no zbog vrlo vrućeg okolnog zraka, od toga nema puno koristi. Vozači novijih automobila s time nemaju problema jer većina novijih automobila ima klimu. U početku je klima bila rezervirana samo za one najskuplje modele automobila, ali s vremenom je postala dostupna i svim ostalima te se danas u neke automobile ugrađuje kao dio serijske opreme. A da bi ispravno funkcionirala klima i kondenzator mora biti ispravan.

Klima i kondenzator zajedno pomažu u rashlađivanju

YouTube video

Kako biste se tijekom ljetnih mjeseci mogli rashladiti u automobilu, potrebno je da su vam potpuno ispravni klima i kondenzator. Primijetite li da imate problema s rashlađivanjem, primjerice da vam se temperatura ne mijenja, bez obzira na postavke klime, lako je moguće da je došlo do problema s kondenzatorom.

Glavni zadatak kondenzatora je pretvaranje plina. Plin koji dođe do kondezatora se pretvara u tekućinu koja struji po cijelom rashladnom sustavu automobila. Ona je zapravo zaslužna za rashlađivanje unutrašnjosti automobila. Kako bi se hladni zrak još bolje raspršio, ispred kondezatora se nalazi ventilator koji ga još učinkovitije raspršuje. Taj ventilator se ponekad može pokvariti pa iako klima i kondezator rade, hladni zrak se neće raspršivati po unutrašnjosti. U tom slučaju možete posjetiti automehaničara koji će provjeriti o čemu je riječ te otkloniti kvar sa novimi rezervni avtodjelovi.

Filter klime

Kako bi klima i kondenzator radili dugo bez problema, bitan je i filter klime. Riječ je o dijelu na koji se s vremenom nakupljaju čestice prašine. Ovisno o tome koliko često koristite klimu u automobilu, on će se prije ili kasnije napuniti prljavštinom i prašinom i time smanjiti učinkovitost klime. Stoga je preporuka da prilikom odlaska na redovite servise automobila tražite da vam provjere i filter klime. U slučaju da se na njega nakupilo puno prljavštine i prašine, automehaničar vam može vrlo jednostavno taj filter zamijeniti. Cijene tih filtera nisu visoke pa vam to ne bi trebalo predstavljati veliki financijski trošak.
Klima i kondenzator, kao važan dio rada klime u automobilu, omogućit će vam vrlo ugodnu vožnju u vrućim ljetnim mjesecima. Stoga, čim primijetite neke probleme u radu klime, odmah se obratite nekom servisu da provjeri o čemu je riječ kako ne bi došlo do još većeg kvara.

Znate da je dugoročni najam automobila postao trend. Više o tome ako slijedite linku.

Žarulje za auto široka su kategorija na svakom vozilu te svaka marka i tip vozila obično ima i svoj tip žarulje. Čitajte više …

Egr ventil se može pronaći na vozilima novije proizvodnje. Naziv dolazi od engleskih riječi Exhaust Gas Recirculation, u slobodnom prijevodu ‘recirkulacija ispušnih plinova’. Čitajte više …

ABS je najčešće u kvaru zbog ABS senzora koji se lako mijenjaju. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top