Klima uređaj – spas u svako doba godine

Rijetko tko se lako nosi s porastom i padom temperatura proteklih nekoliko godina. Zbog toga je život postao nezamisliv bez klima uređaja u automobilima. Ovo je primjetno posebice ljeti jer su temperature ljeti danas mnogo više i klima uređaj je postao nužnost. Rijetko se tko odlučuje na kupnju auta bez rashlađivača, a današnji temperaturni rekordi sui više nego dobar razlog za investiciju u kupnju klima uređaja.

Važno je redovno servisirati klima uređaj

Klimu je, kao i sve u automobilu, potrebno održavati. U to se ubraja redovita kontrola, zamjena filtera, čišćenje i punjenje klime. Ako sami želite provjeriti klimu prije odlaska serviseru slobodno učinite sljedeće: uključite klimu i isprobajte da li dovoljno hladi, provjerite i radi li ventilator pri svim brzinama, a obratite pozornost i na potencijalne čudne zvukove. Oni bi mogli ukazati na neke dodatne probleme.

YouTube video

Klima uređaj bi u principu trebalo servisirati barem svake 2 godine, ali se radije obratite ovlaštenom serviseru. Loše rukovanje klimom ili punjenje plina može načiniti mnogo štete, a u slučaju da se to dogodi imat ćete mnogo veće troškove popravka.

Čuvajte svoje zdravlje

Korisnici klima uređaja često čine veliku grešku i previše rashlađuju svoja vozila. Ako je vani iznad 30°C ne možete temperaturu spustiti na 19°C! Osim što nije zdravo, klima će progutati jako puno goriva. Preporučena temperatura je otprilike šest stupnjeva niža od vanjske.

Idealnu temperaturu zapravo nije teško postići. Upalite auto i uključite klimu. Otvorite sve prozore i odaberite uvlačenje vanjskog zraka. Podesite temperaturu na minimalnu a ventilator na najjače. Ovako se izbacuje vrući zrak iz auta koji je dugo bio na suncu. Nakon toga podesite željenu temperaturu za vožnju za koju smo već ranije spomenuli da je najidealnija ako odstupa oko šest stupnjeva od vanjske temperature zraka.

Isto tako morate paziti pri izlasku iz rashlađenog auta jer biste mogli doživjeti temperaturni šok. Ovo je posebno opasno za starije osobe i djecu. Nekoliko minuta prije stizanja na odredište ugasite klimu  i ostavite ventilaciju. Tako će se putnici lakše aklimatizirati na vanjsku temperaturu, a ventilacija će posušiti vlažna mjesta u autu koja su potencijalni rasadnik bakterija.

Možda vas zanima i kako slušati odabranu glazbu u autu? Uživajte u glazbi uz FM radio transmiter za auto koji omogućuje vozačima da povežu svoje uređaje na kojem imaju neku glazbu s radijom u automobilu i slušaju je putem zvučnika.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top