Koristite motorno ulje koje preporuča proizvođač automobila

Motor je glavni pokretač vašeg automobila pa se morate pobrinuti da je on u odličnom stanju. Na mnoge stvari u motoru ne možete utjecati, ali na jednu možete. A to je motorno ulje koje ulijevate u motor.motorno-ulje

Period zamjene motornih ulja

Postoje razni savjeti kada bi se trebala mijenjati motorna ulja (silux.rs) u automobilima. U automobilima starije generacije motorna ulja su se brže trošila pa ih je bilo potrebno i češće mijenjati. Danas ih automobili više ne troše toliko pa se motorna ulja mogu mijenjati otprilike svakih godinu dana ili nakon pređenih oko 15 000 km, ovisno što prije nastupi. Prilikom zamjene motornih ulja, preporuka je zamijeniti i filter ulja. Njegova cijena je vrlo niska, a s njegovom zamjenom ćete biti sigurni da neće biti problema s filtracijom.

U slučaju da primijetite mrlje od ulja ispod automobila, bilo bi dobro provjeriti njegovu razinu. U slučaju da vam motorno ulje negdje curi, moguće je da je njegova razina vrlo niska, a to može imati ozibiljne posljedice po motor. Provjeru je vrlo jednostavno napraviti. Ispod haube pronađite spremnik u kojem se nalazi ulje i iz njega izvucite šipku. Obrišite je i ponovo je vratite u spremnik. Kada je nakon toga izvadite, na šipki ćete vidjeti razinu ulja koja mora biti između minimalne i maksimalne oznake.

Odabir motornog ulja

Mnoga motorna ulja su danas dostupna na tržištu. Za automobile novije generacije koriste se uglavnom multigradna ulja koje su pokazala odlična svojstva i ljeti i zimi. Takva multigradna motorna ulja na pakiranju imaju tri oznake, kao npr. 5W30. Prvi broj označava viskoznost ulja na niskim temperaturama, a drugi broj viskoznost ulja na visokim temperaturama. Oznaka W je kratica za winter(zima) koji označava da će ulje i zimi normalno cirkulirati kroz motor.

Viskoznost predstavlja protočnost ulja kroz motor. U slučaju da je gustoća ulja previsoka i motor hladan, motorna ulja ne mogu dobro cirkulirati kroz motor. Isto tako, motorna ulja neće dobro cirkulirati niti ako je gustuća ulja preniska, a motor vruć.

Budući da su motorna ulja vrlo važna za optimalan rad motora, preporuka je kupovanje onih kvalitetnih. Ukoliko niste sigurni koje kupiti, možete se poslužiti preporukom proizvođača vašeg automobila.

Prečitajte kako se može prevoziti roba na krovu vašeg automobila ako se pravilno namjeste krovni nosači.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top