Led žarulje donijeti će vam dugoročnu uštedu

led-zarulje
Žarulje su mala stvar koja je promijenila svijet

Led žarulje spadaju u noviju generaciju žarulja. Iako su na tržištu dostupne već duže vrijeme, nisu bile vrlo popularne. Najveći razlog je nešto viša cijena u odnosu na druge tipove žarulja. Iako dugoročno ta cijena ne predstavlja problem jer ove žarulje će svijetliti jako dugo pa će na kraju opravdati svoju višu cijenu. S direktivom Europske unije zbog koje je došlo do zabrane proizvodnje i prodaje žarulja sa žarnom niti, ove žarulje postaju sve češći izbor prilikom kupnje.

Prednosti u odnosu na ostale tipove žarulje

Dugi niz godina su žarulje sa žarnom niti bile najčešći odabir mnogih potrošaća. Bile su lako dostupne, imale su nisku cijenu, a mnogi zbog toga nisu niti razmišljali o njenim karakeristikama niti o mogućnostima drugih tipova žarulja. Led žarulje imaju jako puno prednosti naspram ovog tipa žarulja. Kao prvo, razlika u dugotrajnosti ova dva tipa žarulja je ogromna. Dok će žarulje sa žarnom niti svijetliti oko 1000 sati, led žarulje će svijetliti u prosjeku oko 50 000 sati. Također, žarulje sa žarnom niti nisu nimalo ekonomične. One čak 95% energije troše na zagrijavanje, a svega 5% odlazi na ono za što su namijenjene, za samu svjetlost. Led žarulje troše jako malo energije čime se osigurava dodatna ušteda na računu za struju.

YouTube video

Ako usporedimo led žarulje sa štednim žaruljama koje su također vrlo popularne, nailazimo na još jednu očitu prednost. Led žarulje na sadrže nikakav plin koji bi mogao biti opasan po ljudsko zdravlje dok štedne žarulje sadrže živu. Isto tako, po vijeku trajanja su također iznad štednih žarulja. Uspoređujemo li pak samu konstrukciju izrade led žarulje, ona je vrlo čvrsta i izdržljiva što znači da će biti poprilično otporna na mehanička oštećenja.

Tržište

Do prije nekoliko godina, trgovci nisu imali veliku ponudu led žarulja zato što nije bilo velike potražnje za njihovom kupnjom. Situacija se mijenja i ljudi prilikom zamjene žarulje sve češće kreću u potragu za led žaruljom. Ona je nešto skuplja, ali zbog niže potrošnje energije i dugim vijekom trajanja opravdava svoju cijenu. Stoga se nemojte iznenaditi kad vidite male brojeve kao informaciju o snazi žarulje. Led žarulja od 10W tako je otprilike ekvivalentna onoj klasičnoj žarulji od 60W. Ukoliko niste sigurni koja žarulja bi bila idealna zamjena za postojeću žarulju sa žarnom niti, najbolje je potražiti savjet prodavača.

Znate da u rasvjetna tijela spadaju i one najmanje lampe, ali i velika stropna rasvjeta. Više o tome u članku

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top