Lijek iz drevnih vremena – ulje crnog kima

O pozitivnim učincima ulja crnog kima mogu se pronaći zapisi stari tisućama godina, najstariji još iz doba faraona u drevnom Egiptu. I kao da tisuće godina korištenja u narodnoj medicini nisu dovoljne, ulje crnog kima predmet je znanstvenih istraživanja zadnjih 50-ak godina, koja gotovo jednoglasno potvrđuju navode drevne medicine. Biljka crnog kima porijeklom je iz južne Azije, a njene sjemenke sadrže mnoge sastojke koji pozitivno utječu na organizam, od zasićenih i ne zasićenih masnih kiselina, ugljikohidrata, proteina i folne kiseline, sve do željeza, kalcija i beta-karotena. Ulje crnog kima, koje se radi tiješnjenjem sjemenaka, tako nasljeđuje gotovo sva pozitivna svojstva sjemenaka.

Izvor zdravlja

Ulje crnog kima odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina, esencijalnih masnih kiselina koje čovjek mora unijeti u tijelo iz drugih izvora s obzirom da ga tijelo ne može proizvesti samo. Omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline svakako su najpoznatiji sastojci ulja crnog kima, a njihova uporaba u liječenju širokog spektra bolesti čini ovo ulje odličnim rješenjem mnogih problema. Pravilan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u tijelu pomaže u uravnoteženju drugih metabolita i očuvanju homeostaze cijelog organizma. S druge strane, omega-3 masne kiseline poznate su i po svojim svojstvima smanjenja broja upala u organizmu, koje povezujemo s bolestima poput reumatskog artritisa, oslabljenog imuniteta i raka. Omega-6 masne kiseline s druge strane koriste se u ublažavanju problema vezanih za kožne bolesti i dijabetes. Omega-9 masne kiseline pak sprječavaju pripajanje kolesterola za stjenke krvnih žila.

YouTube video

Vanjska i unutrašnja primjena

Ulje crnog kima najčešće se primjenjuje oralno – jedna do dvije čajne žličice dva do tri puta dnevno najčešća je preporučena doza primjene. Jak okus ulja nekima se možda neće svidjeti, pa se u tom slučaju preporuča miješanje ulja sa slatkim namirnicama poput meda ili soka. Jedino na što treba pripaziti je temperatura, s obzirom da toplina može utjecati na gubljenje ljekovitih svojstava ulja. S druge strane, ulje crnog kima ima protuparazitna i protugljivična svojstva, kod kojih se u liječenju predlaže i dermalna primjena u kombinaciji s drugim uljima takvog djelovanja. Na kraju, ulje crnog kima skriva sastojke koji uvelike mogu poboljšati stanje kože, bilo da se radi o ožiljcima, strijama, aknama ili suhoj i osjetljivoj koži. Savršeno rješenje za mnoge probleme, ulje crnog kima svakako će poboljšati vaše zdravlje i izgled.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top