Njega starijih osoba u domu je prava skrb za vaše najmilije

Briga za roditelje ili starije članove obitelji većini ljudi nije teret niti obaveza već način zahvale za brigu koju su oni pružali nama kada smo trebali njihovu ljubav, pomoć i savjet. 

Kad je riječ o osobama koje volimo odluka o njihovom odlasku u dom nije lagana jer većina nas želi što dulje brinuti o njima i osigurati im život u poznatom obiteljskom okruženju. No, morate imati na umu da njega starijih osoba u domu može biti puno kvalitetnija.

Budite oprezni prilikom odabira doma

No ponekad takve odluke više nisu dobre niti za nas niti za naše voljene starije osobe jer briga o bolesnoj i nemoćnoj osobi može postati veliki teret za nošenje. Iako se ljudima čini da ne postoji dobar trenutak za smještanje starije osobe u starački dom, u jednom trenu se dođe do spoznaje da osoba nije sposobna kvalitetno brinuti o starijoj osobi te da će ta osoba imati bolju skrb u domu. 

Njega starijih osoba u domu
Mnogi domovi omogućuju svojim korisnicima odlazak iz doma

Ovo posebno vrijedi u slučajevima kada je osoba koja se brine o starijoj osobi jako zaposlena i ne može uskladiti svoj profesionalni život i ostale obaveze s brigom za člana obitelji. Zbog toga je njega starijih osoba u domu dobar odabir.

Kada je vrijeme za dom za starije i nemoćne?

Postoje neki pokazatelji koji sugeriraju da je vrijeme za odlazak u dom stiglo te da je njega vaše starije osobe kod kuće postala nemoguća misija i za vas i za njegovanu osobu. Ako ste se ozlijedili ili povrijedili leđa podizanjem i premještanjem osobe ne možete izbjeći ovu odluku jer ćete njome ne samo ugroziti vlastito zdravlje već i smanjiti kvalitetu života osobe o kojoj brinete.

YouTube video

Neke bolesti, poput Alzheimerove bolesti, onemogućit će vam kvalitetnu skrb o bolesnoj osobi i dovesti u situaciju da ćete živjeti u strahu da se osoba ne ozlijedi ili ne odluta od kuće. 

Zašto je njega starijih osoba u domu bolji izbor?

Kod smještaja osobe u dom bitno je naglasiti koje su prednosti takve vrste skrbi. Skrb u staračkom domu je specijalizirana skrb što znači da su djelatnici doma obučeni za brigu o starijim osobama i bit će joj od pomoći na načine na koje vi ne možete biti. Ovo je osobito važno kod pacijenata s ozbiljni bolestima koji trebaju medicinsku pomoć svih 24 sata dnevno.

Mnogim starijim osobama je draže biti u domu, okruženima s ljudima svojih godišta, nego se osjećati kao teret ukućanima koji prilagođavaju svoj život njihovoj njezi. Oni znaju da ste vi uz njih te da ćete im uvijek biti pomoć i podrška.  Ne smijemo zaboraviti niti da mnogi domovi omogućuju svojim korisnicima odlazak iz doma i posjet obitelji tako da će vaš član obitelji moći često biti uz vas, a njega starijih osoba u domu će biti kvalitetna.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top