Odaberite kvalitetan hosting za svoje web stranice

Svaka web stranica koju posjećujete na internetu nalazi se na nekom fizičkom serveru, koji se naziva web hosting. Osim hostinga, za dostupnost web stranice na internetu potrebna vam je i domena, koja je adresa web stranice i preko koje korisnici pristupaju sadržaju koji se nalazi na hostingu. Hosting se razlikuje prema specifikacijama, tj. stabilnosti, broju korisnika koje može primiti i količini podataka koja se na njemu može pohraniti.  U današnjem tekstu detaljnije ćemo vas upoznati sa svim potrebnim stvarima prije kreiranja vaše prve web stranice.

Domena i hosting su neophodni

Dvije stvari koje morate kupiti prije kreiranja su domena i web hosting. Ove stvari zapravo iznajmljujete na određeni period, te ih je potrebno plaćati na godišnjoj bazi. Već smo u uvodu ukratko objasnili što je svaka od njih, a ovdje ćemo malo detaljnije spomenuti kako odabrati domenu i koji su njeni dijelovi.

Domena je vaša identifikacija na Internetu
Domena i web hosting za vašu prisutnost na internetu

Domena se sastoji od dva dijela, glavnog dijela koji predstavlja ime web stranice i ekstenzije (.com, .net, .org, …). Svaka domena je unikatna i ako je neka već registrirana, vi morate birati drugi naziv ili drugu ekstenziju. Budući da će prema domeni korisnici pamtiti vašu web stranicu, neophodno je da odaberete što kraći i smisleniji naziv za nju. Domene nemaju nikakve razlike, osim u nazivu, a glavna stvar koja utječe na brzinu učitavanja vaše web stranice i broj korisnika koji može primiti je hosting paket.

Web hosting paketi

Prije kreiranja web stranice i zakupa hostinga morate imati neke okvirne podatke o tome što planirate postavljati na web stranicu, te koliko posjeta planirate imati na mjesečnoj bazi. Sve ove stvari utječu na odabir pravog hosting paketa, koji nećete plaćati više nego što je potrebno i koji će vašu stranicu održavati stabilnom online.

YouTube video

Najjeftiniji web hosting paket dobar je za blogove ili stranice koje neće imati veliku posjećenost, no za neke stranice na koje planirate postavljati puno sadržaja (slika, videa, datoteka) potrebno je odabrati neke skuplje hosting pakete. Također, ako planirate imati veliku posjećenost, tada i prema tome morate birati odgovarajući hosting paket.

Gdje kupiti hosting?

Hosting ne možete kupiti zauvijek, već ga iznajmljujete iz godine u godinu. Jedan od najpopularnijih web hosting poslužitelja u Hrvatskoj je Plus.hr, gdje jednostavno možete odabrati odgovarajući paket i izvršiti narudžbu u svega nekoliko klikova. Nakon što zakupite vaš hosting, morate uskladiti name servere vaše domene s njegovim i povezati ih.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top