Odaberite linearne ležajeve za svoje potrebe

Ležajevi spadaju u kategoriju linearne tehnike i vjerojatno ste čuli za njih, ali možda ih dosad niste trebali kupovati.  Koriste se za razne namjene u raznim granama industrije. Jedni od najkorištenijih su svakako kuglični linearni ležajevi. Mogu se prilagoditi na razne načine pa su zato vrlo traženi u brojnim industrijama. Proizvodi ih veliki broj različitih tvrtki pa se prije kupnje dobro raspitati o prednosti i manama pojedinih modela.

Isto tako, kupujete li ih u lokalnim specijaliziranim trgovinama, uvijek za savjet oko odabira prikladnog modela možete pitati prodavače.

Linearni ležajevi za razne primjene

Danas se na tržištu mogu pronaći razni multifunkcionalni linearni ležajevi. Oni se mogu prilagođavati ovisno o tome za što su vam potrebni. Vrlo važan podatak na koji trebate obratiti pozornost pri kupnji je maksimalno opterećenje linearnih ležajeva, pogotovo ako ih planirate poprilično opteretiti. Opterećenje koje mogu podnijeti im se može mijenjati, ovisno o tome kako su pozicionirani, odnosno zbog njihovog okretanja oko osovine može doći do promjene pozicije dodirnih točaka.

Linearni ležajevi za razne primjene

Isto tako, opterećenje se razlikuje ovisno o vrsti linearnih ležejeva koji mogu biti:

  • Zatvoreni
  • Otvoreni 

Prije kupnje se raspitajte koja vrsta je prikladnija za vaše potrebe.

Materijali izrade ležajeva

Linearni ležajevi mogu biti izrađeni od različitih materijala, no s obzirom da je u dosta slučajeva potrebno da podnesu nešto veća opterećenja, onda se za njihovu izradu najčešće koristi čelik. Čelik se pokazao kao iznimno čvrst materijal, koji se odlično nosi i sa visokim temperaturama koje se mogu razviti pri radu nekih uređaja kojima su za nesmetan rad potrebni ležajevi. Isto tako, čelik se razlikuje po površinskoj čvrstoći, a kao najbolje rješenje se pokazao onaj s površinskom čvrstoćom između 58 i 60 HRC.

Linearni ležajevi mogu biti izrađeni od različitih materijala

Važno je napomenuti da je važan i materijal od kojih je izrađena osovina linearnih ležajeva. A s obzirom da za njih nisu potrebne neke specifične osovine, mogu se koristiti razne vrste koje isto tako mogu biti izrađene od različitih materijala. 

Specijalizirane web trgovine za linearnu tehniku

Danas na internetu možete pronaći brojne specijalizirane web trgovine koje nude linearne ležajeve, ali i ostale proizvoide iz asortimana linearne tehnike. Znate li što vam je točno potrebno, ne biste trebali imati nikakvih problema s pronalaskom odgovarajućih proizvoda. U ovakvim web trgovinama sve je logički sortirano te o svakom proizvodu možete vrlo lako saznati sve potrebne podatke.

YouTube video

Potrebno je samo odabrati što vam je potrebno i u nekoliko klikova mišem naručiti željene proizvode koji će vam stići na kućnu adresu.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top