Odlična prijenosna računala

Dugo vremena prijenosna računala smatrala su se inferiornima PC-u, koji je omogućavao nadogradnju, ali često i bolje specifikacije za istu cijenu kao prijenosno računalo. Kombinacija nezgodnih dimenzija i brzog pražnjenja baterije, kao i čestog pregrijavanja učinili su prijenosna računala manje popularnima. Ipak, vremena su se promijenila, te su se prijenosna računala u zadnjih nekoliko godina probila do te razine da ih se danas bez problema može koristiti i za kompleksnije i teže zadatke, poput gaminga i 3D modeliranja, koji zahtijevaju dobar procesor, mnogo radne memorije te kvalitetnu i jaku grafičku karticu.

Prijenosno računalo savršeno za vas

Kod odabira prijenosnog računala pozornost treba obratiti na specifikacije hardverske specifikacije, koje ovise o tome za što planirate koristiti prijenosno računalo. S druge strane, postoje neke specifikacije na koje je potrebno obratiti pozornost bez obzira na to u koje svrhe će se  koristiti prijenosna računala. Jedna od najbitnijih fizičkih karakteristika prijenosnog računala svakako je njegova dimenzija i težina. Lao najoptimalnija navode se 15.6“ prijenosna računala, koja omogućuju split-screen rad uz odličnu vidljivost te jednostavnije tipkanje. Imate li mogućnost odabira, 15.6“ prijenosna računala koja osim znakovne tipkovnice imaju i brojčanu, odličan su spoj za rad i gaming. Prijenosna računala od 17“ i više pak nude veći ekran, no nezgrapna su za nošenje. Pozornost također treba obratiti i na zaslon, koji bi trebao biti u mogućnosti prikazivati vidljivu sliku i kada ste na suncu te bateriju koja bi trebala omogućiti barem nekoliko sati rada kada računalo nije spojeno na napajanje.

Hardverske specifikacije

O tome koje hardverske specifikacije su vam potrebne teško je govoriti općenito, jer to ovisi o tome što želite raditi na svom prijenosnom računalu. Jedna od najbitnijih svakako je jačina i generacija procesora, koja uvelike može utjecati na brzinu rada računala, ali i ograničiti vam mogućnosti. Planirate li svoje računalo koristiti za uredske svrhe, posebna grafička kartica vam nije potrebna, no pozornost treba obratiti na radnu memoriju (RAM), koja bi trebala biti barem 4 GB (iako je optimalnija opcija 8 GB). Na kraju, također je bitno ima li prijenosno računalo SSD ili hard disk. SSD je tiši i brži te nema mehaničkih dijelova koji se mogu pokvariti, no generalno nudi manje memorije za veću cijenu od hard diska.

YouTube video

Prijenosna baterija za mobitel. Prijenosno napajanje, poznato i pod nazivom powebank, najkorisniji je dodatak za prijenosne uređaje – služi kao dodatna vanjska baterija za punjenje mobilnih uređaja bilo kad, bilo gdje. Čitaj više …

Tvoj ti mobilni telefon služi i kao mp3 player? Nije ti strano obavljanje poziva tijekom vožnje, ali trebaš nove slušalice za telefon?  Čitaj više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top