Održavajte čistoću blatobrana na autu

Kada se radi o održavanju i zaštiti vašeg automobila, malo stvari može biti jednako važno kao i pravilna briga o blatobranima. Blatobran automobila je neizostavan dio svakog vozila, ali vozači taj dio često zanemaruju, odnosno ne brinu puno o njegovoj čistoći. 

No, to je iznimno važno, a u nastavku ćete saznati više o cijelog problematici i zašto morate održavati čistoću automobilskih blatobrana.

Blatobran kao zaštita od elementarnih utjecaja

Blatobran na automobilu je mnogo više od estetskog dodatka. Oni se nalaze uz svaki kotač i glavna funkcija im je da štite vozilo od raznih elemenata, kao što su kamenje, prljavština i dr. Sve to može ozbiljno oštetiti vozilo. 

Blatobran štiti vozilo od raznih elemenata

Osim toga, automobilski blatobrani također štite od vode i blata koje bi inače završilo na karoseriji. To je osobito važno tijekom kišnih i blatnjavih uvjeta, kada voda i blato mogu uzrokovati koroziju i oštećenje karoserije.

Tipski i univerzalni automobilski dodaci

Kao što je slučaj i kod raznih drugih automobilskih dodataka, postoje dvije osnovne vrste blatobrana za auto: 

  • Univerzalni
  • Tipski 

Univerzalni blatobrani za auto su oni koji dolaze s vozilom kada ga kupite. Oni mu odgovaraju i obavljaju svoju osnovnu funkciju zaštite od prskanja blata, kamenčića i ostalog. 

S druge strane, postoje i tipski blatobrani koji su posebno izrađeni da se savršeno uklope u cjelokupni izgled. Oni se mogu naručiti u različitim bojama i materijalima te tako omogućavaju vlasnicima vozila da u potpunosti prilagode izgled. 

YouTube video
Golf 5 kako skinuti blatobran DIY

Redovito održavanje blatobrana

Automobilska oprema se mora redovito održavati iz više razloga. Onaj glavni je da vam što duže traje i da što duže bude funkcionalna. Ništa drugačije nije niti kada je u pitanju blatobran za auto. Evo nekoliko savjeta za održavanje blatobrana za auto:

  • Čišćenje – redovito ih čistite kako biste uklonili nakupljenu prljavštinu i blato; to će dugoročno pomoći u sprječavanju korozije i očuvanju njihove boje
  • Provjera oštećenja – redovito ih pregledavajte za oštećenja poput pukotina ili lomova; ako primijetite bilo kakve nedostatke, zamijenite ih što je prije moguće kako bi i dalje učinkovito štitili vozilo
  • Pravilno montiranje – ako ih sami postavljate, dobro provjerite jesu li pravilno montirani i sigurno pričvršćeni za vaše vozilo jer u suprotnom neće ispunjavati svoju svrhu
  • Zaštita od UV zračenja – korištenje zaštitnih sredstava za održavanje boje na automobilskim blatobranima može produžiti njihov vijek trajanja

Zato ako ste do sada zanemarivali ovaj dio automobila, nemojte to više činiti jer je automobilski blatobran vrlo važan dio vozila.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top