Ovjes kao sastavni dio svakog automobila

Pitate li vozače što misle koji dijelovi automobila su najvažniji za sigurnost u vožnji, vjerojatno ćete dobiti više različitih odgovora. Neki će sigurno prvo pomisliti na kočnice za koje je itekako bitno da budu ispravne. Drugi će odmah krenuti razmišljati u smjeru auto guma, koje moraju biti prilagođene godišnjem dobu. Kad je riječ o unutrašnjosti, pojas automobila je itekako važan za sigurnost, pogotovo u slučaju sudara.

No, sigurno je da će se malo vozača sjetiti nekih dijelova kao što je ovjes automobila. A on također ima vrlo veliku ulogu u samoj sigurnosti pri vožnji.

Osnovne funkcije ovjesa automobila

Jednostavno rečeno, ovjes automobila je dio koji osigurava da se automobil kreće u željenom smjeru, odnosno u smjeru prema kojem ste okrenuli volan. Osim toga, pri vožnji se automobil kreće po raznim površinama, od kojih su neke dosta neravne, a automobilski ovjes će na sebe preuzeti sile i vibracije koje se pri tome javljaju. Za vozača to znači veću udobnost pri vožnji. 

Ovjes automobila
Kompletan kit ovjesa za Audi

Osim ovjesa auta, za udobnost u vožnji su bitni i kotači koji moraju biti postavljeni u odgovarajući položaj i moraju imati dobru geometriju.

Razne vrste auto ovjesa

Postoje više podjela vrsta ovjesa, no najčešće ga promatramo prema načinu djelovanja, a tako možemo razlikovati 4 vrste:

  • Pasivni
  • Reaktivni
  • Poluaktivni
  • Aktivni

Za pasivni ovjes je karakteristično da se nakon njegovog postavljanja u automobil krutost i visina ne mogu kontrolirati izvana. S druge strane, kod reaktivnog ovjesa automobila, visina podvozja se može kontrolirati. Poluaktivni ovjes automobila je karakterističan po tome što može stalno mijenjati koeficijent prigušenja, zbog čega se amortizeri mogu učiniti mekšima ili tvrđima. Automobilski aktivni ovjes ima takav naziv zbog toga što se cijelo vrijeme može prilagođavati uvjetima na cesti, koje se mijenjaju ovisno o tipu i vrsti ceste po kojoj vozite.

Neka automobil ide u smjeru okretanja volana auta sa pravom letvom volana. Čitajte više u članku.

Najčešći sustav prednjeg ovjesa

Iako možda niste čuli za njegov naziv, MacPhersonov ovjes auta spada u najčešće i najraširenije sustave prednjeg ovjesa u svim automobilima koji se proizvode u Europi. Sastoji se od mnoštva dijelova i tijekom godina se brojnim proizvođačima pokazao kao jedan od najboljih i najučinkovitijih sustava.

YouTube video
Sastavni dio ovjesa su opruge i amortizeri

Zbog toga, automobili koji imaju MacPhersonov ovjes odlično se ponašaju na svim tipovima cesta, bilo da je riječ o onim potpuno ravnim ili onima koje su pune raznih neravnina.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top