Plombiranje zuba jedan je od najčešćih stomatoloških zahvata koji se provodi kako bi se sanirala oštećenja nastala karijesom, pucanjem ili trošenjem zubne cakline. Plomba ispunjava oštećeni dio zuba, vraćajući mu oblik, funkciju i sprječavajući daljnje propadanje. Ovaj postupak je brz, učinkovit i bezbolan zahvaljujući lokalnoj anesteziji koju stomatolog koristi prije zahvata.
Postoje različite vrste plombi, a odabir materijala ovisi o položaju zuba, estetici i pacijentovim potrebama. U nastavku ćemo razmotriti cijeli postupak, vrste plombi i važnost pravilne njege nakon zahvata.
Pregled sadržaja:
Postupak plombiranja zuba
Plombiranje zuba obično se obavlja u jednom posjetu stomatologu i traje između 20 i 60 minuta, ovisno o veličini karijesa ili oštećenja. Prvi korak je dijagnosticiranje problema, što stomatolog često radi vizualnim pregledom i rendgenskom snimkom ako je potrebno. Nakon toga slijedi primjena lokalne anestezije kako bi se osiguralo da pacijent ne osjeća bol tijekom postupka. Zatim se uklanja karijes ili oštećeni dio zuba pomoću stomatološke bušilice, nakon čega se šupljina temeljito čisti od bakterija i ostataka.

Kada je zub pripremljen, nanosi se plomba u slojevima, a svaki sloj se učvršćuje posebnim svjetlom kako bi materijal postao tvrd i izdržljiv. Na kraju, stomatolog oblikuje plombu prema prirodnoj strukturi zuba i prilagođava visinu zagriza.
Vrste plombi i njihove karakteristike
Plombe se izrađuju od različitih materijala, a najčešće korišteni su:
- Kompozitne smole
- Amalgam
- Staklenoionomerni cement
- Keramika
Kompozitne plombe najviše se koriste za plombiranje zuba zbog estetske prilagodbe boji prirodnog zuba, dobre čvrstoće i jednostavnog postavljanja. Amalgamske plombe su izuzetno izdržljive i pogodne za stražnje zube koji trpe veliki pritisak pri žvakanju.
Staklenoionomerni cement često se koristi za ispune kod djece jer otpušta fluorid, što može pomoći u prevenciji daljnjeg razvoja karijesa. Keramičke plombe su izuzetno estetske i dugotrajne, ali su skuplja opcija.
Njega zuba nakon plombiranja
Nakon plombiranja zuba, važno je pravilno održavati oralnu higijenu kako bi se osigurao dug vijek plombe i spriječio nastanak novih karijesa. Preporučuje se redovito četkanje zubi najmanje dva puta dnevno pastom s fluorom, korištenje zubnog konca i izbjegavanje pretjerane konzumacije šećera. U prvih nekoliko sati nakon zahvata treba izbjegavati jako tvrdu ili ljepljivu hranu, osobito ako je anestezija još uvijek prisutna jer može dovesti do slučajnog ugriza i oštećenja.
Kod osjetljivosti na toplo ili hladno, što je normalno prvih nekoliko dana, preporučuje se korištenje pasti za osjetljive zube. Ako osjetljivost ili bol potraju dulje vrijeme, potrebno je konzultirati stomatologa.