Pobijedite paradontozu

Iza naziva paradontoza skriva se nezgodna upala zubnog mesa koja u najblažem obliku može uzrokovati neugodno krvarenje desni, no ako ju na vrijeme ne liječite, može završiti čak i gubitkom zuba. Na njezin nastanak i razvoj mogu utjecati mnogi faktori, pa se stoga važno na vrijeme javiti stomatologu za savjet u borbi protiv nje. Savjete stomatologa svakako vrijedi poslušati, no borbu protiv ove upale također možete ubrzati i sitnicama iz kućne ljekarne.

Kako prepoznati paradontozu

Paradontoza nastaje kada bakterije plaka napadnu zubno meso, čime nastaje upala. Zubno meso može se polako početi povlačiti sa zuba, što stvara nov prostor za nastajanje plaka, ali također utječe i na stabilnost zuba koji se vremenom može početi klimati ili čak i ispasti.

Osim toga, uznapredovala upala osim na zubno meso može degradirati i kost, što osim gubitka zuba može uzrokovati dodatne probleme. Najčešći simptom je krvarenje i crvenilo desni, loš zadah te osjetljivost i otečenost desni.

Zašto nas zubi ponekad bole? Možda je uzrok parodontoza.

Spriječite ovu upali desni

Uzroka za paradontozu ima mnogo – prvi koji nam vjerojatno pada na pamet je loša oralna higijena. Ipak, istraživanja su pokazala kako na nju utjecaj ima i genetika, kao i hormoni – stoga je rizik za njezin paradontoze tim veći pojavljuje li se ona često u vašoj obitelji ili prolazite li trenutno kroz velike hormonalne promjene, poput trudnoće.

Ipak, rizik za nastajanje moguće je smanjiti pravilnom oralnom higijenom:

  • četkanjem zubi barem dva puta dnevno,
  • korištenjem pasta za zube protiv paradontoze,
  • korištenjem zubnog konca
  • redovitim posjetima stomatologu
YouTube video

Kućna medicina u borbi s paradontozom

Prije svega, važno je napomenuti kako kućna medicina može biti samo dodatak u borbi, te kako je iznimno bitno poslušati savjete stomatologa. Kućni pripravci mogu vam pomoći u ublažavanju simptoma i bržem liječenju, no na umu treba imati kako često nisu dostatni za potpuno izlječenje.

Jedan od najpopularnijih sastojaka svakako je aloe vera (najčešće u obliku gela), koja je savršena imate li otečene desni, jer umiruje i hladi. Poslužiti se također možete sodom bikarbonom i češnjakom, koji pomažu u borbi protiv gljivica (koje su često dodatak upali), ali također imaju i protuupalna svojstva. Sodu bikarbonu najbolje je koristiti u otopini mlake vode kojom ćete dobro isprati usta, dok je sirovi češnjak najbolje dobro prožvakati – ako vam ne smeta okus.

Parodontoza je čimbenik rizika za infekciju nakon ortognatske operacije čeljusti. Kod pacijenata kojima je potrebna ortognatska operacija čeljusti potrebno je temeljito utvrditi parodontni status.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top