Prijevoz robe na velike udaljenosti

Prilikom planiranja porodičnih vikenda, putovanja i odmora svakako da želimo da napravimo što bolju organizaciju kako bi sve proteklo u što boljem redu. Međutim, ako ste u situaciji da putujete vlastitim automobilom, a morate da ponesete veću količinu stvari, vjerojatno ste u problemu što se tiče mjesta za prtljag.
Posljednjih godina proizvođači automobila su se dosjetili pa na automobile već iz fabrika dođu ugrađeni ni manje ni više nego krovni nosači. Ako vaš automobil već nema ugrađene nosače, a želite da imate to kao dodatnu funkciju na vašem automobilu, svakako imate sreće. Naime, postoje i krovni nosači koji se naknadno montiraju!

Vrste nosača

Postoji nekoliko vrsta krovnih nosača, pa ćemo vam pokušati dočarati što više možemo. Naime, na automobilima iz fabrike mogu doći uzdužni i poprečni krovni nosači. Ako vaš automobil ima poprečne krovne nosače, a želite da dodate i uzdužne to se može odraditi bez ikakvih problema. Ako vaš automobil nema nikakve nosače i za to postoje rješenja, budući da postoje nosači koji se montiraju direktno na vaše vozilo. Bitno je napomenuti da je nosivost ovakvih nosača obično do 100 kilograma, ma da sumnjamo da ćete veću količinu stvari i stavljati na njih.

krovni-nosaci

Osim ovakvih postoje i namjenski krovni nosači koji se prave za terenska vozila, u najviše slučajeva Cady vozila. Ovakvi nosači su dosta skuplji, jer moraju da izdržavaju radne uvjete, ali i da imaju nosivost preko 200 kilograma. Obično se koriste za nošenje merdevina ili drugog potrebnog namjenskog alata, ali budući da većini oni neće biti interesantni prelazimo na prednosti krovnih nosača.

Prednosti krovnih nosača

Krovni nosači osim funkcija koje smo već spomenuli mogu da nam služe i na mnoge druge načine. Postoje razni dodaci koje kada kupite vaše krovne nosače možete pretvoriti u prave male „kamione“.

YouTube video

Nastavci koji omogućavaju stavljanje skija na automobile, kao i nastavci za postavljanje montiranog bicikla (nosači za bicikl) ili više njih su samo od nekih.

Sigurnost i kvaliteta

Da bi ste osigurali sebe, ali i sve ostale sudionike u saobraćaju morate prvo osigurati sve ono što prevozite na krovu automobila. Samo mali trenutak nepažnje prilikom montiranja nosača ili kutija s prtljagom na njega može izazvati katastrofu.

Osim toga, morate obratiti pažnju i na kvalitetu samih nosača. Nikako nemojte štedjeti novac na njima, jer u slučaju nesreće vi ste direktno odgovorni, bez obzira na to što je krivac loša kvaliteta nosača na vašem automobilu.

Ne zaboravite dobro zaštiti svoj automobil od vremenskih neprilika. Cerada za auto če vam pri tome pomoči.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top