Različite vrste internetskog hostinga

Za sve one koji žele postaviti svoje web stranice na internet, internetski hosting je jedna od ključnih usluga. No, na tržištu ima jako puno rješenja za to, od besplatnih do naplatnih, pa se mnogima može biti teško snaći i odabrati koja opcija je najbolja za njihove potrebe. 

Kako bismo vam olakšali odabir, u ovom članku ćemo se pozabaviti svim bitnim informacijama koje trebate znati o ovoj temi, uključujući vrste internetskog hostinga, cijene i sve ostale druge stvari koje bi vam mogle zatrebati.

Vrste internetskog hostinga

Internetski hosting dostupan je putem brojnih informatičkih tvrtki, no morate znate da postoji nekoliko različitih vrsta. Naravno, svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke pa je dobro da znate više o svakoj. Najčešće vrste su: 

  • Dijeljeni 
  • VPS 
  • Dedicirani server
  • Hosting u oblaku

Dijeljeni internetski hosting spada u najjeftiniju vrstu. Onima koji ne traže zahtjevna rješenja će i ova opcija biti i više nego dovoljna. Kod ove vrste, dobit ćete svoje mjesto na nekom serveru koji se na taj način dijeli među mnogo korisnika. 

To je jedan od razloga zbog čega se neće svidjeti svim korisnicima. Naime, zbog toga što se server dijeli na više korisnika, to može dovesti do usporenih performansi ako drugi korisnici troše puno resursa.

VPS je mnogima najdraža opcija

VPS internetski hosting (engl. Virtual Private Server) je u nekim dijelovima sličan je kao dijeljeni, ali uz jednu vrlo bitnu razliku, a to je da vam omogućuje dobivanje virtualnog mjesta na serveru. To za vas prije svega znači da drugi korisnici i njihovo korištenje resursa servera neće nimalo utjecati na vas. A ujedno će vam osigurati i više prilagodljivosti, jer ćete taj svoj virtualni dio moći mijenjati, primjerice moći ćete instalirati željene programe i slično, što kod dijeljenog nije moguće.

YouTube video
Dijeljeni hosting protiv VPS hostinga

Također, uz korištenje nekog od dostupnih sučelja, kao što je cPanel sučelje, moći ćete vrlo jednostavno upravljati tim svojim virtualnim mjestom, kao i svim ostalim značajkama.

Oblak kao napredniji oblik smještaja web stranica

Kako bi osigurali bolje performanse, poslužitelji u oblaku koriste više servera. Ugovaranjem hostinga web stranica u oblaku dobit ćete odlične performanse i vaše web stranice će se posjetiteljima puno brže otvarati nego ako primjerice koristite dijeljeni web hosting. Ova vrsta je zbog toga nešto skuplja od drugih, ali zbog svih prednosti je odlična opcija za web stranice tvrtki s velikim brojem posjetitelja.

Dijeljeni internetski hosting je najjeftiniji
Dijeljeni internetski hosting spada u najjeftiniju vrstu. Onima koji ne traže zahtjevna rješenja će i ova opcija biti i više nego dovoljna.

Ipak, ako tražite najbolji stupanj priladodljivosti, tada je za vas najbolja opcija zakup cijelog servera, što se još naziva i dedicirani server. To znači da imate server samo za sebe i svoje potrebe na koji onda možete postaviti svoje web stranice i upravljati njima, primjerice korištenjem cPanel sučelja. Kod ugovaranja ove usluge, neke tvrtke vam nude mogućnost i da odaberete određene hardverske komponente koje će vam možda biti potrebne u svakodnevnom radu. 

Sigurnost na internetu kao važan čimbenik

Još jedan od važnih aspekata internetskog hostinga je i sigurnost. Važno je prilikom odabira neke od ovih usluga odabrati onu koja nudi visoku razinu sigurnosti za vaše web stranice. To uključuje zaštitu od raznih napada na vaše web stranice, poput DDoS napada te zaštitu od raznih drugih prijetnji. 

sigurnost internetskog hostinga
Jedan od važnih aspekata internetskog hostinga je i sigurnost.

Neke tvrtke vam omogućuju i izradu sigurnosne kopije vaših web stranica pa u slučaju da dođe do gubitka podataka na serveru zbog nekog razloga, moći ćete vratiti sve u prvobitno stanje. Također, ako imate web trgovinu, preporučuje se da vi sami dodatno uložite u zaštitu, primjerice ugovorite SSL certifikat čime ćete kod potencijalnih kupaca povećati razinu povjerenja u vaše web stranice.

Sučelje cPanel nudi brojne prednosti

Za upravljanje vlastitim web prostorom, mogu se koristiti različita sučelja, a mnogima se kao najbolje pokazalo cPanel sučelje za upravljanje. Ono je prije svega zanimljivo zbog činjenice da je riječ o grafičkom sučelju pa je rad u njemu puno jednostavniji. To znači da su sve radnje označene različitim ikonama i da je rad u njemu zapravo vrlo sličan radu u brojnim Windows aplikacijama što je mnogima vrlo poznato.

cPanel sučelje najbolje za upravljanje.
Mogu se koristiti različita sučelja, a mnogima je najbolje jednostavno upravljanje web stranicama uz cPanel sučelje.

Pomoću sučelja cPanel možete:

  • Prebacivati datoteteke sa svog računala na server i obrnuto
  • Podeševati sve potrebne postavke
  • Upravljati poddomenama koje imate
  • Upravljati e-mail adresama itd.

Ovo je samo mali dio mogućnosti koje cPanel sučelje nudi. U nekim paketima koje ćete ugovoriti putem neke informatičke tvrtke je odmah uključeno i možete ga odmah koristiti, dok kod nekih drugih za morate dodatno zatražiti.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top