Registracija domena kao prvi korak

Internet je danas postao globalna mreža koju koriste pojedinci i tvrtke iz cijelog svijeta. Osim što je olakšao komunikaciju, omogućio je velike prednosti u poslovanju. To danas znači da se čak i male tvrtke mogu predstaviti velikom broju potencijalnih klijenata i da se mogu ravnopravno uključiti u borbu za svoj dio kolača s velikim korporacijama, naravno, ako imaju kvalitetne proizvode ili usluge.

Internetska stranica je odličan početak, a kako biste ih mogli predstaviti svima, morate ih postaviti na neki server i povezati s domenom. Za ovo prvo bit će vam potrebna usluga hostinga, a za ovo drugo usluga registracija domena koje se mogu obaviti putem brojnih informatičkih tvrtki.

Registracija domena na internetu je postupak pomoću kojega ćete neku odabranu domenu dobiti na korištenje na određeni period i nakon toga ćete je moći povezati sa svojim web stranicama.

Što predstavlja registracija domena

Registracija domena na internetu je postupak pomoću kojega ćete neku odabranu domenu dobiti na korištenje na određeni period i nakon toga ćete je moći povezati sa svojim web stranicama. To će vam omogućiti da nakon što netko upiše adresu vaše web stranice, ona će se i otvoriti u njegovom pregledniku. Ovaj postupak može se obaviti putem brojnih informatičkih tvrtki koje nude tu uslugu, bilo da je riječ o domaćim ili stranim tvrtkama. 

Internetska registracija domena se ugovara na određeni period, a nakon tog perioda potrebno je produžiti registraciju jer će u suprotnom domena postati slobodna i moći će je netko drugi registrirati, što svakako želite izbjeći.

Postupak registracije domene

Registracija domena obavlja se u nekoliko koraka, bez obzira za koju tvrtku ste se odlučili. Koraci su sljedeći:

  • Unosite željeni naziv i ekstenziju domene
  • Ako je kombinacija slobodna, nastavljate dalje na unos svih ostalih potrebnih podataka i na kraju dobivate potvrdu o uspješnoj registraciji
  • Ako je kombinacija zauzeta, morate napraviti određene promjene, a tek kada taj početni korak uspješno prođete, možete nastaviti do kraja

Važno je napomenuti da može postojati samo jedna jedina domena s istim nazivom i ekstenzijom, pa ako je netko to već prije vas registrirao, vi ćete morati napraviti neke izmjene.

Što kada ja domena zauzeta

U slučaju da je netko već prije vas registrirao isti naziv i ekstenziju, vi ćete morati nešto izmijeniti da biste mogli registrirati domenu. Možete promijeniti naziv ili ekstenziju ili oboje. Najjednostavnije je promijeniti ekstenziju i odlučiti se za neku drugu, a ostaviti naziv. 

YouTube video

Ako se orijentirate na domaće tržište, svakako razmislite i o registraciji nacionalne domene, odnosne one koja ima ekstenziju kratice zemlje jer vam može donijeti brojne pogodnosti.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top