Retrovizori na autu za poboljšanu sigurnost pri vožnji

Možda na prvi pogled djeluju beznačajno  u odnosu na sve druge dijelove, retrovizori za auto su iznimno važni. Nalaze se sa svake strane auta, kao i u unutrašnjosti te služe kako biste vidjeli tko vam dolazi sa svake strane, ali i kako biste vidjeli što se događa iza vas. Ponekad vas mogu spasiti od nesreća, ako na vrijeme primijetite opasnost i stignete reagirati.

Zbog svega navedenog, vrlo je bitno da su oni pravilno postavljeni te da nisu oštećeni niti na koji način. Naime, postoje vozači koji ih zanemaruju i dulje vrijeme voze s oštećenim retrovizorima na automobilu, što se nikako ne preporučuje.

Pratite što se događa s lijeve i desne strane automobila

Bočni vanjski retrovizori za auto vrlo su bitni pri vožnji. Naime, svaki puta kada se prestrojavate ili skrećete, svakako pogledajte i u određeni bočni retrovizor automobila. No, nemojte zanemariti niti postojanje mrtvog kuta, odnosno dijela koji nije vidljiv u retrovizoru. Zato uvijek morate i okrenuti glavu u smjeru u koji se prestrojavate ili skrećete kako biste vidjeli da se slučajno u mrtvom kutu ne nalazi automobil. 

Retrovizori za auto
Retrovizori za auto su iznimno važni

Isto tako, prilikom parkiranja unatrag, svakako provjeravajte lijevi i desni bočni retrovizor kako biste izbjegli da zapnete za neku prepreku.

Unutarnji retrovizor je vrlo važan

Osim bočnih, unutarnji retrovizor automobila je također vrlo važan i svaki vozač bi trebao imati naviku što češće ga provjeravati. On vam omogućuje da vidite što se događa iza vas i ponekad vam može biti vrlo koristan. Primjerice, ponekad možete primijetiti da se neki automobil iza vas neće stići zaustaviti pa možda i stignete reagirati na vrijeme i zaustaviti sudar. 

YouTube video

Također je vrlo važan kod parkiranja unatrag, iako mnogi vozači radije vole okrenuti glavu i parkirati automobil na taj način.

Ispravno postavljeni retrovizori

Za najbolju sigurnost pri vožnji, vrlo ja važno pravilno postaviti i namjestiti retrovizore. To napravite na sljedeći način:

  • Prvo podesite unutarnji (tako da vidite što je moguće više iza vas)
  • Nakon toga podesiti vanjski lijevi (morate vidjeti otprilike četvrtinu svog auta)
  • Nakon toga podesite vanjski desni (na isti način kao i lijevi)

Ponekad će vas pri vožnji noću zaslijepiti svjetla automobila iza vas na unutarnjem retrovizoru. Zato on ima posebnu ručicu pomoću kojeg ćete ga dodatno namjestiti tako da vas ne ometaju svjetla auta iza vas.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top