Roštilj na ugljen hrani daje specifičan okus i miris

Pripremanje hrane na roštilju mnogima je omiljeni način pripreme hrane. A ukoliko se u tu svrhu koristi upravo roštilj na ugljen, to znači samo jedno: potpuni užitak uz specifičan miris i okus hrane.

Specifičnost ispečene hrane na roštilju na ugljen

Svi gurmani se slažu u jednom. Roštilj na ugljen (www.flamula.hr), odnosno priprema hrane baš na toj vrsti roštilja daje hrani specifičan okus i miris. Razlog za to je vrlo jednostavan. Prije početka pečenja, potrebno je složiti drva i ugljen i pričekati dok se razgore. Tek nakon toga, iznad žari se postavlja rešetka i hrana se počinje peći. No, baš dim koji cijelo vrijeme isparava, hrani daje taj poseban miris. Kod primjerice električnog ili plinskog roštilja, hrana neće poprimiti taj specifični miris.

Roštilj na ugljen bez poklopca

Iako na tržištu postoji više različitih modela, dva se posebno ističu. Roštilj na ugljen bez poklopca je najčešći oblik ovog tipa roštilja. Vrlo je jednostavnog oblika i sastoji se od 3 osnovna dijela. Stoji na nožicama(najčešće 3 ili 4) na kojima je postavljeno ložište. Ložište služi da se u njega postave drva i ugljen i zapale. Nakon izgaranja, na ložište se postavlja rešetka na koju se onda postavlja hrana. Ovakvi modeli roštilja na ugljen su dosta lagani i vrlo jednostavni za prenošenje. Nerijetko nožice posjeduju i kotačiće pa ga vrlo jednostavno možete premještati s jednog mjesta na drugo.

Roštilj na ugljen s poklopcem

Roštilj na ugljen s poklopcem predstavlja nešto napredniju varijantu klasičnog modela. Kod njega je sve isto kao i kod ranije opisanog modela, uz jedan dodatak. Naime, on još posjeduje i poklopac kojim se može prekriti cijela rešetka. Funkcija tog poklopca je da se toplina ne raspršuje već da cirkulira unutar poklopca. To dovodi do toga da će meso još više poprimiti taj specifični miris dima. Jedini nedostatak korištenja ovakvog modela roštilja je što, bez obzira na poklopac, morate više puta provjeravati hranu kako ona ne bi izgorila. A svaki put kada maknete poklopac, dim će izaći van.

YouTube video

Roštilj na ugljen s poklopcem je stoga nešto teži od modela bez poklopca, ali još uvijek dovoljno lagan da se može jednostavno prenositi s jednog mjesta na drugo. Stoga, ukoliko tražite prijenosni roštilj na ugljen, izaberite jedan od ova dva modela, ovisno o tome želite li peći s poklopcem ili bez njega.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top