Roštilj na ugljen za dobar tek

Ako se ubrajate u onu skupinu gurmana koji ne mogu odoljeti jelima s roštilja i koji naprosto obožavaju okus i miris lagano dimljene hrane, tada je roštilj na ugljen nepogrešiv izbor.
Roštilj na ugljen pobrinut će se da vaša hrana bude slasna, sočna i ispečena do savršenstva, bilo da se radi o primamljivim komadima mesa ili pak vama omiljenom povrću.
Jelima s roštilja malo tko može odoljeti, pa su oni odlično rješenje za jednostavnu i brzu pripremu ukusnog i nezaboravnog obroka za obitelj, prijatelje ili nenadane goste.

Vrste roštilja na ugljen

Na tržištu je ponuda roštilja na ugljen zaista bogata i raznovrsna. Međusobno se razlikuju po dimenzijama, obliku i materijalu od kojeg su proizvedeni.

Veliki roštilji su namijenjeni pečenju hrane na jednom mjestu, jer ih je zbog njihove veličine teško prenositi. Za razliku od njih, mali roštilji su fleksibilni i pogodni za transport. Zahvaljujući njima hranu možete pripremati na bilo kojem mjestu u prirodi.

Postoje i modeli s ugrađenim kotačima, što vam omogućuje da ih pomičete s jednog mjesta na drugo čak i unatoč njihovim većim dimenzijama.

Neki roštilji su fiksni i nisu predviđeni za višekratno rastavljanje i sastavljanje, dok postoje i oni koji su proizvedeni tako da se mogu jednostavno rastaviti i tako rastavljeni prevesti na željeno odredište.

Klasični roštilji na ugljen su oni okruglog oblika, no, danas su prilično učestali i modeli u kvadratnom ili pravokutnom obliku.

Koji materijal odabrati?

Kvaliteta roštilja je jedan od važnih kriterija za odabir, a ona ponajviše ovisi o materijalu od koje je roštilj izrađen.

Kosturi roštilja na ugljen tradicionalno se proizvode od metala. Ipak, u novije vrijeme sve češći su roštilji od nehrđajućeg čelika kao i keramički roštilji koji slove kao izuzetno izdržljivi i dugovječni.

YouTube video

Ono što je svakako vrlo važno kod odabira roštilja na ugljen je materijal od kojega je izrađena rešetka za pečenje. Na tržištu su dostupne klasične žičane rešetke, rešetke presvučene kromom ili emajlom kao i rešetke od gusa, rostfraja i porculana.

Odabir rešetke prije svega ovisi o tome koju vrstu hrane najčešće pripremate. Primjerice, ljubitelji ribe s roštilja, čak i unatoč širokom izboru dostupnih materijala i dalje ostaju vjerni dobrim starim žičanim rešetkama. Rešetke od gusa su u posljednje vrijeme vrlo popularne i hrana pripremljena na njima je više nego odlična, ali je njihova cijena nešto veća. Porculanske rešetke su također sve omiljenije, a glavni razlog je njihovo jednostavno održavanje.

Uravnotežite li kvalitetu i praktičnost vaš roštilj na ugljen će vam vjerno služiti dugi niz godina, a hrana koju ćete na njemu pripremiti će baš svaki put ponovo oduševiti sva vaša čula.

Klesarstvo se može smatrati i jedinstvenim i unikatnim zanimanjem. Svaki komad kamena je drugačiji pa će i svako djelo koje napravi klesar biti isto takvo, drugačije i jedinstveno. Više o klesarstvu možete pročitati ako slijedite linku.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top