Savjeti za sve hrkače i one koji spavaju pored njih

Iako nema potrebe definirati pojam hrkanja, reći ćemo nešto o tom. To je zvučno manifestiranje  otežanog disanja u snu. Disanje utječe na kvalitetu sna, pa zbog toga hrkači (ali i osobe koje spavaju pored njih) tijekom dana osjećaju umor, razdražljivost i nerijetko su boležljive. Uzroci ove bučne pojave su brojni i taj prodorni zvuk se javlja kada zrak ne može slobodno da se kreće kroz nos i usta tijekom spavanja. To je posljedica sužavanja disajnih putova izazvanih određenim položajem tijela ili položaja jezika u snu. Fenomen zvuka je često posljedica zdravstvenih problema (prehlade ili problema sa sinusima). Nisu samo muškarci poznati po hrkanju iako se to uglavnom njima pripisuje. Veliki broj žena također drži svoje obitelji noćima budnim.

Odgovor na najčešće pitanje hrkača

Sve hrkače zanima samo jedno – da prestanu hrkati. Zbog toga svi postavljaju isto pitanje – je li hrkanje izlječivo? Pa, reći ćemo vam dobru vijest. U većini slučajeva jeste. Nisu svi hrkači za operaciju i nema potrebe da oni koji pate od apneje i ronhopatije razmišljaju o tome kao jedinoj opciji. Operacija nije najbolje rješenje za svakoga ali je najčešći izbor osoba koje zauvijek žele reći zbogom hrkanju. Nisu rijetki slučajevi da operativni zahvat ne da željeni rezultat. To se može dogoditi kao posljedica loše dijagnostike ili pogrešne kirurgije. Međutim, ne postoji način da se otkrije kome će zahvat biti učinkovit, a za koga neće dati rezultat. Kirurgijom bi se trebala proširiti sva suženja gornjeg disajnog puta i trebala bi se ostaviti dovoljno otvorena i stabilna tijekom svih noći.

Isprobali ste sve navedeno da okončate hrkanje?

Iako vjerojatno znate sve navedeno, jeste li dovoljno dugo bili istrajni u izbjegavanju nekih situacija? Ne možete preko noći prestati hrkati. Nema univerzalnog uzroka hrkanja, pa zato neka od rješenja nisu djelovala na vas. Ako niste do sada, isprobajte navedeno:

  • Prestanite pušiti i konzumirati alkohol. Najviše hrkača su pušači, jer su njihovi disajni organi oštećeni i zrak teže prolazi kroz njih. Alkohol naročito treba izbjegavati prije spavanja zbog toga što opušta mišićno tkivo u grlu i tako ometa proces disanja. Na isti način će djelovati bilo koje sredstvo za umirenje, pa se potrudite da i njih izbjegavate.
  • Smršavite. Mršavljenjem se smanjuje masno tkivo u zadnjem dijelu grla i povećava se prohodnost zraka.
  • Ne spavajte na leđima, provjetravajte prostoriju i pokušajte se inhalirati. Ovih nekoliko trikova neće okončati, ali će smanjiti vaš zvučni problem.
  • Pjevajte. Tako ćete povećati mišićnu kontrolu grla i mekog nepca.

https://www.youtube.com/watch?v=wn8YTKiMml0&t=4s

4 učinkovite vježbe za sve hrkače

Od mnoštva vježbi izdvojili smo 4 najpopularnije. Treba ih izvoditi svakodnevno u trajanju od oko 30 minuta. Vremenom ćete ih uvježbati, te ćete ih moći primjenjivati istovremeno s drugim aktivnostima. Tada će vam trebati i znatno manje vremena da ih izvedete.

  1. Cijelu minutu izgovarajte samoglasnike AEIOU. Ponavljajte to nekoliko puta dnevno.
  2. Zatvorite usta i skupite usne. Zadržite ih u tom položaju oko pola minute. Ovu vježbu također treba izvoditi nekoliko puta dnevno.
  3. Vrh smjestite iza prednjih gornjih zuba, pa povucite jezik što više unazad. Nema potrebe da kažemo da i ovu vježbu trebate ponavljati više puta dnevno, samo je njeno trajanje nešto dulje od ostalih – morate izdvojiti 3 minute za nju.
  4. Otvorite usta i donju vilicu pomjerite u desnu stranu i zadržite ju 30 sekundi u tom položaju. Ponovite to i na lijevu stranu.

Što učiniti ako hrkanje postane nesnosno

Hrkači obično ne čuju sebe dok hrču, iako taj zvuk može biti intenziteta i preko 90 decibela. Međutim, to čuju svi drugi. Osoba koja živi s hrkačem ima uvijek 2 sigurne opcije: čepiće za uši i spavanje u drugoj sobi. Točno je da ova dva kratkotrajna rješenja neće nikom olakšati život niti riješiti problem, ali bar će netko tu noć mirnije spavati. Spavanje je ljudska potreba i iznimno je važno za sve i tu nema mjesta ustupcima. Ne mora osoba koja živi s hrkačem živjeti životom slabije kvalitete zbog toga što nije lijepo otići u drugu sobu. To je problem kojim se mora ozbiljno pozabaviti i to je situacija koja sve osobe koje hrču najčešće i potakne na prvi korak. Naravno da ne uspiju svi iz prvog puta utišati zvuk u spavaonici, ali od nečeg se mora početi.

Medicinski problemi zbog hrkanja

Sve što blokira nos, grlo ili pluća je faktor koji utječe na razvoj apneje. Često su brojni nazalni problemi alergije na alergene iz zraka. Faktori koji mogu blokirati grlo uključuju naticanje krajnika, masnog tkiva, a ima i slučajeva gdje se tkivo širi u zadnjem dijelu grla. Za ovakve slučajeve jedino pravo rješenje je operacija kojom se odstrani suvišno tkivo. Važno je napomenuti da hrkanje može biti jedan od simptoma dijabetesa, pa čak i nepravilnog rada štitne žlijezde. Osobe koje su isprobale sve navedeno, a i dalje hrču, uvijek imaju opciju – otorinolaringolog. Stručnjak ipak najbolje može utvrditi koji je vaš problem i je li zvuk koji noću proizvodite nešto što treba riješiti operativnim putem.

 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top