Spašavanje podataka iz diska je posao za računalne majstore

Današnje doba, vrhunska tehnika i njena pristupačnost su olakšali čuvanje i spremanje informacija i podataka (u obliku teksta, videa, fotografija i slično) na različite medije. To je praktično rješenje za spremanje velikih količina podataka na sigurno mjesto kako bi se izbjeglo spašavanje podataka iz diska u slučaju kvara.

No, ne postoji medij koji garantira potpunu sigurnost, a često i zaboravimo da s vremena na vrijeme podatke iz računala moramo spremiti na neki sigurniji medij (USB i slično). Kada dođe do kvara uređaja potrebno je brzo djelovati kako bi spašavanje podataka bilo uspješno.

Najčešći simptomi kvara na uređaju su: neprepoznavanje medija, sporo učitavanje i sporo unošenje podataka, neuobičajeni zvukovi na uređaju i još mnogo toga. Uređaj koji je u kvaru (laptop, računalo, USB stick ili disk) odmah odnesite osobama kompetentnima za rješavanje ovakvih problema da spriječite dodatno oštećenje uređaja i tako smanjite mogućnost gubitka podataka.

Spašavanje podataka iz diska i dijagnostika

Najbolji izbor za spašavanje podataka iz diska je konzultiranje s renomiranom tvrtkom čija uspješnost spašavanja podataka ima visoki postotak. Djelatnici te kompanije podvrgnut će vaš disk brzoj dijagnostici (najčešće besplatnoj) da utvrde težinu kvara, obim posla i naravno cijenu usluge povrata podataka.

Serijom testova lako će utvrditi u koju kategoriju pripada kvar i nakon toga krenuti s postupkom spašavanja podataka. Iako je spašavanje podataka iz diska teže nego s ostalih medija jer kvarovi na disku znaju biti značajno veći, taj se problem često rješava uspješno.

YouTube video

I iz jako oštećenog diska moguće je spasiti podatke

Postoje mnoga oštećenja diskova kao što su fizička oštećenja (neispravne glave ili motor), neispravna elektronika, i slično, ali postoje i mnogi logički kvarovi poput  obrisanih podataka, podataka nestalih napadom virusa i slično. Najvažniji dio spašavanja podataka iz diska mora se odviti u specijalnoj čistoj komori i odraditi uz pomoću specijaliziranih alata, pa prvo provjerite da li je vaš izbor servisa pogodan po tom pitanju.

Profesionalni servis koji se bavi ovim poslom može spasiti podatke sa svih modela Hard Diskova, RAID polja, SSD diskova, te sa svih vrsta datotečnih sustava. Ako ste mislili da su podatci nepovratno  izgubljeni u slučajevima prirodnih katastrofa kao što su poplave i požari, prevarili ste se. Bitno je i da možete biti sigurni u tvrtku koja pruža uslugu i u zaštitu podataka koje pokušavate spasiti, bez uplitanja trećih strana.

 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top