Spasite izgubljene podatke s memorijskih kartica

Memorijske kartice se danas vrlo često koriste. One služe za pohranu važnih podataka kao što su fotografije, dokumenti, glazbene datoteke itd. Koristiti se mogu u različitim uređajima, a najčešće se koriste u mobitelima kojima na taj način omogućuju dodatno proširenje prostora za pohranu. 

Međutim, u određenim slučajevima se događa da dođe do gubitka podataka, primjerice zbog oštećenja memorijske kartice, što će mnogima biti biti vrlo stresno. Srećom, napredak tehnologije omogućio je da se doskoči i tom problemu i danas je moguće spašavanje podataka iz memorijske kartice, bilo da to pokušate napraviti sami ili da koristite usluge neke tvrtke koja se time bavi. 

Softver za spašavanje podataka iz memorijske kartice

Jedan od načina za spašavanje podataka iz memorijske kartice je korištenje specijaliziranog softvera u te namjene. Tako danas možete pronaći brojne programe koji vam u tome mogu pomoći. Neki su specijalizirani za razne vrste kartica, a neki isključivo za spašavanje podataka iz SD kartice. 

Takvi programi mogu biti vrlo korisni i većina njih se plaća. No, prije nego se odlučiti na kupnju nekog od njih, važno je znati da ne postoji nikakvo jamstvo da će svi izgubljeni podaci stvarno i biti vraćeni njihovim korištenjem.

Razlozi gubitka podataka

Podaci se mogu izgubiti zbog više različitih scenarija, ali uglavnom se mogu svesti na dvije vrste kvara memorijskih kartica:

  • Softverski
  • Hardverski

Softverski je lakše riješiti i uglavnom je riječ o problemu zbog kojeg memorijska kartica postane nečitljiva nekom uređaju, primjerice računalu. Spašavanje podataka iz oštećene memorijske kartice se tada uglavnom može riješiti pomoću nekog programa. 

Ako je memorijska kartica fizički oštećena, tada je riječ o hardverskom kvaru i tada će vam vjerojatno trebati usluge neke specijalizirane tvrtke.

Korištenje profesionalnih usluga za oporavak podataka

Ako sami pomoću nekog programa za spašavanje podataka iz memorijske kartice ne uspijete i vratiti podatke, možda biste trebali razmotriti korištenje profesionalnih usluga. Danas tako postoje brojne informatičke tvrtke koje su se specijalizirale za ovakve usluge. 

YouTube video
Spašavanje podataka iz memorijske kartice kada telefon neće otkriti oštećenu sd karticu

One imaju posebnu opremu, od stručnih alata i uređaja do specijaliziranog softvera, ali i stručnost kako bi uspješno vratili izgubljene podatke s oštećenih memorijskih kartica. Ipak, morate biti svjesni da takve usluge nisu nimalo jeftine i potrebno je dobro razmisliti da li će vam takva usluga biti isplativa. Naravno, ako je riječ o iznimno važnih poslovnim podacima koje ste izgubili, tada ćete sigurno cijeniti usluge ovakvih tvrtki.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top