Što je cloud hosting?

Gotovo svi koji su se na neki način susreli sa izradom web stranica čuli su za pojam web hosting. Zvuči pomalo stručno, kao da nije za svakoga, no to nije tako. Naime, kada bi u najkraćem obliku htjeli nekome dati definiciju web hostinga, mogli bi reći da je to tvrdi disk negdje na webu – izvan Vašeg osobnog računala. Iako naša uvodna tvrdnja ima smisla, to nije baš tako.

Reći ćemo da i web hosting koristi neki fizički tvrdi disk, tamo negdje na nekom serveru, pa naša uvodna teza već polako pada u vodu.Dovoljna je tek za objasniti nekom potrebu za web hostingom, ili dočarati ulogu web hostinga, općenito. Da se vratimo na temu – web hosting, odnosno cloud hosting.

cloud-hosting Napisali smo već da svaki hosting radi na nekom fizičkom tvrdom disku, jer je sva današnja tehnologija zasnovana na tome, a ostala rješenja se nadograđuju softverskim putem. Već u ovom dijelu možemo spomenuti cloud hosting, što je i kako funkcionira. Kao uvod ćemo kazati da je to dobro osmišljena simbioza onog opipljivog – hardverskog dijela, sa mnogim inteligentnim softverskim rješenjima.

Cloud hosting ima zadatak osigurati uvijek najbolje, optimalne resurse svim korisnicima. Softverski dio je zadužen da, kroz svoje algoritme, nadgleda potrebe korisnika, te im dodjeljuje najveću moguću hardversku ‘količinu’, a da pri tome ne naruši potrebe ostalih korisnika, čime se uvijek održava neka fair-play ravnoteža između svih korisnika nekog određenog skupa resursa.

Ako želimo opisati strukturu nekog cloud sistema, onda možemo spomenuti servere, koji na sebi imaju aplikacije – virtualizaciju, putem kojih korisnici određenih internet stranica pristupaju podacima na tom serveru.

YouTube video

Zbog čega se zove cloud hosting?

Cloud hosting ima za cilj predstaviti neki oblak. To je zamišljeni oblak, da lakše razumijemo koncept, a u stvari se radi o virtualizaciji koja je danas sve više zastupljena. Da bi se što bolje iskoristila hardverska oprema, i da bi na internetu bili što sigurniji – u smislu čuvanja važnih podataka – javila se potreba za ovakvim rješenjima.

Osim što cloud hosting treba da bude korektan prema svakom korisniku, koliko god je to moguće, jako je važna i stavka da takav način virtualizacije daje sigurnost u slučaju da dio hardvera zakaže.

U slučaju da se oslonimo na hardver kao takav – kvarljiv i nepouzdan – u velikoj smo opasnosti da izgubimo podatke. Netko manje važne, a netko jako važne podatke o kojima ovisi i čitavo poslovanje. Iz tog razloga je cloud hosting tehnologija možda i najbolji izbor za mnoge. U slučaju kvara na hardveru, djelimičnog ili potpunog, virtualni podaci ne moraju stradati. Ovisno o tome, kako je cloud struktura sačinjena, podaci mogu ostati i nakon jako velike havarije na nekom hardverskom postrojenju. Samo je pitanje – koliko vremena je potrebno podići cloud hosting na novom hardveru i da sve opet proradi od trenutka nastanka kvara.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top