Što je i čemu služi VPS?

Svaki podatak koji se nalazi negdje na internetu mora biti pohranjen na nekom fizičkom računalu koje služi kao web hosting. S druge strane, tehnologija je danas toliko napredovala da je moguće koristiti neki drugi kompjuter sa svojeg kompjutera i upravo radi toga nastao je i VPS. To je kratica koja označava virtualni privatni server, tj. virtualno računalo. Malo detaljnije o ovome možete pročitati u nastavku.

Čemu služi VPS?

Virtualni privatni server je dio nekog računala koje je podijeljeno na više dijelova, a služi svemu što možete raditi i na vašem računalu. Najčešće se koristi za pokretanje raznih računalnih programa koji rade 0/24, kako bi se vaše računalo štedjelo i ne bi radilo cjelodnevno. Svaki server na sebi može imati više VPS računala, a svako od tih računala neovisno je jedno o drugome. Isto tako, nitko tko koristi drugi dio računala, tj. svoj VPS ne može vama gledati podatke ili upravljati računalom. Svaki VPS na serveru je u potpunosti neovisan, te se može paliti i gasiti neovisno o drugima.

Dedicated server nije isto što i VPS

Mnogi ljudi miješaju i ne znaju razliku između ova dva pojma. VPS predstavlja računalo koje na sebi ima neki operativni sustav poput Windowsa ili Linuxa, dok je dedicated server zapravo web hosting koji se može dijeliti na više manjih web hostinga i tako na istom serveru hostati više web stranica. Njegova namjena je isključivo hostanje web stranica, dok VPS hosting služi kao virtualno računalo i koristi se za pokretanje raznih programa.

YouTube video

Kako se povezati s VPS serverom?

Samo povezivanje i upravljanje s VPS serverom je veoma jednostavno i zahtjeva tek osnovno znanje kompjutera. Putem standardnog Windows programa koji se naziva Remote desktop connection možete se u svega nekoliko sekundi povezati s vašim virtualnim privatnim serverom. Na web stranici od hosting provajdera gdje ste iznajmili VPS pronađite njegovu IP adresu i lozinku, koje upisujete u Remote desktop program. Nakon što se povežete otvara se vaš VPS i možete ga koristiti. VPS ako ga ne gasite radi i kada vi niste povezani, te je upravo zbog toga veoma popularan za rad na nekim botovima koji zahtijevaju cjelodnevni rad računala.

Vrste plаnovа zа web hosting koje bi trebаlo dа znаte. Dobar web hosting je izuzetno važan za uspešnost sajta. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top