Što je web hosting?

Hrvatski hosting je usluga koja omogućuje organizacijama i pojedincima da objavljuju svoj blog, web stranicu, web shop ili portal na Internetu. Hosting provider ili davatelj usluga web hostinga je tvrtka koja vam pruža sve usluge potrebne za web stranicu i njezino pojavljivanje i pregledavanje na Internetu. Web stranice su smještene ili pohranjene na posebnim računalima pod nazivom poslužitelji (serveri) koji su online, odnosno u pogonu 24 h na dan, 7 dana u tjednu.

Kada korisnici Interneta žele pregledavati vašu web stranicu koju ste smjestili na web hosting, sve što trebaju učiniti je upisati web adresu ili naziv domene u svoj preglednik. Njihovo će se računalo povezati s vašim poslužiteljem, a vaše će im se izrada web stranica isporučiti putem preglednika.

Što sve podrazumijeva web hosting?

Web hosting podrazumijeva prostor za pohranu svih podataka koje zahtijeva vaša web stranica. To su najčešće tekstualni podaci, fotografije, video klipovi, razne skripte i dr.

Web hosting paket koji zakupite, osim “diskovnog” prostora za pohranu podataka, u pravilu uključuje i količinu raspoloživog bandwidtha (prometa), određeni broj raspoloživih mail adresa, cPanel/WebsitePanel upravljačko sučelje, antivirusnu zaštitu, redoviti backup te korisničku podršku. Količina tih usluga koja će vam biti dostupna ovisi o hosting modelu, odnosno paketu koji zakupite.

Naravno, kao i inače u svijetu ponude i potražnje, što veći paket odaberete, odnosno što više novca uložite, to ćete dobiti i veću količinu raspoloživih usluga.

Web hosting tvrtke

Serveri za smještaj web stranica najčešći su smješteni na području Amerike, ima ih naravno i u Europi, a vrlo malo u Hrvatskoj. No važno je naglasiti da neovisno na kojem području živite možete zakupiti hosting bilo gdje u svijetu.

YouTube video

Najpoznatije tvrtke u svijetu web hostinga su HostGator, GoDaddy, Bluehost itd. koje su cjenovno nešto povoljnije nego da hosting zakupljujete u Hrvatskoj. No, iako su one nešto povoljnije od hrvatskih tvrtki, imajte na umu da je korisnička podrška vrlo bitna stavka u cijeloj web hosting priči te da ćete istu ipak najlakše ostvariti na našem području.

Web hosting tvrtke nude hosting pakete na zakup u pravilu najmanje na 12 mjeseci ili na period od dvije ili tri godine, a prema potrebi taj vremenski period se produljuje. Tržišne cijene variraju, ali one ipak ponajviše ovise o količini prostora koji želite zakupiti, kao i o kvaliteti ostalih usluga koje su vam potrebne.

Potreban vam je dobar VPS, ali niste sigurni kako ga koristiti? Imate naprednije potrebe, no ne i tehničko znanje? Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top