Što predstavljaju internet domene?

Kako bi se u moru različitih web stranica sve one mogle posjećivati, potrebno je bilo smisliti internet domene, po čemu će se pristup tim stranicama razlikovati. One su adresa web stranice i one omogućuju posjetu i lakše pamćenje adrese domene od dosadnih IP adresa. Sve o tome kako se biraju domene, kako da ih registrirate i što vam je sve potrebno za izradu web stranica saznajte u nastavku teksta.

Što su domene?

Domena je adresa web stranice preko koje korisnik pristupa hostingu koji mu prikazuje sadržaj. Ona se sastoji od dva dijela, od glavnog dijela koji predstavlja ime vaše firme ili ono o čemu je web stranica, te ekstenzije. Najpoznatije ekstenzije domene u Hrvatskoj su .com, .net i .hr, a danas na tržištu postoje i mnoge druge ekstenzije specijalizirane za određeno područje poput .shop ili .agency.

Odabir domene i registracija

Prilikom odabira domene morate smisliti što kraći i lakše pamtljiv naziv domene. Upravo domena je ono po čemu će ljudi pamtiti vašu web stranicu i bitno je da bude povezana s onim što radite. Prije registracije potrebna je provjera registracije domene s kojom ćete utvrditi je li vaša domena slobodna za registraciju. U slučaju da nije slobodna, možete se odlučiti za neku drugu ekstenziju ili ćete morati promijeniti naziv domene. Kada pronađete odgovarajuću domenu koja je slobodna sljedeći korak je registracija koja se odvija veoma brzo.

Sam proces registracije domene može biti gotov za nekoliko minuta, a sve što je potrebno je dodati domenu u košaricu, popuniti vaše podatke i uplatiti novac registru domene. Nakon što to učinite domena će biti registrirana u nekoliko minuta i sve što je potrebno je podesiti domenu i povezati je s hostingom.

YouTube video

Treba li vam SSL certifikat?

Registar domene će vam vjerojatno prilikom registracije ponuditi i kupnju SSL certifikata, no je li vam on uistinu potreban? Prije svega moramo vam objasniti čemu on služi, a to je kriptiranje podataka koje korisnici domene upisuju na web stranici. U slučaju da planirate otvaranje web trgovine gdje korisnici upisuju svoje podatke i podatke svoje web stranice SSL certifikat domene je obavezan, no ako planirate otvarati vlastiti blog, tada vam nije potreban dodatan trošak.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top