Sve izraženija depresija u društvu

Svijet se danas itekako razlikuje od svijeta prije nekoliko desetaka ili stotina godina. To mogu potvrditi starije generacije. Oni će reći da su ljudi prije bili puno opušteniji i nisu bili toliko izloženi stresu kao što je to danas slučaj. Naime, danas je stres kod mnogih prisutan gotovo svakodnevno pa  i ne čudi da dovodi do sve češće pojave depresije.

Isto tako, trenutno situacija povezana s pandemijom Covid-19 virusa također je ostavila traga na mnogim ljudima. Zabrinjavajuće je što ona više ne pogađa samo starije osobe, već se s ovim problemom sve češće nose i mlađi ljudi.

Depresija ili depresivni poremećaj
Depresija spada u bolesti koji se mogu izliječiti

Općenito o depresiji

Depresija je bolest o kojoj se već jako puno zna i spominje se u raznim vrlo starim dokumentima i spisima. Naziv joj dolazi od latinske riječi „deprimere“ koja se može prevesti kao potisnuti. A upravo potiskivanje raspoloženja i općenito loše raspoloženje je njezino glavno obilježje. Ponekad se taj manjak raspoloženja javlja povezan s nekim posebnim razlogom, ali može se javiti i bez nekog posebnog razloga. 

Još neki od simptoma depresije su:

  • Smanjena razina energije
  • Manjak interesa za razne stvari u životu
  • Manjak zadovoljstva
  • Poremećaj apetita
  • Poremećaj spavanja
  • Razmišljanje o samoubojstvu i sl.

Kako dolazi do ovog poremećaja

Iako se o depresiji zna jako puno, stručnjaci se još uvijek ne mogu složiti oko toga koji je njezin glavni uzrok i kako do nje dolazi. Iz analize brojnih slučajeva, došlo se do zaključka da se ona javlja češće u obiteljima u kojima je neki član također obolio od istog problema. Prema nekim statistikama, rizik da ćete doživjeti depresiju je oko 2 do 3 puta veći, ako već netko u obitelji ima taj problem.

YouTube video
Simptomi depresije

Osim te genetske predispozicije da vam se pojavi depresija, okolina također ima velik utjecaj. Ako ste redovito izloženi stresu, raznim oblicima maltretiranja, ako ste stalno okruženi ljudima koji na sve gledaju negativno, velika je vjerojatnost da ćete razviti neki oblik depresivnog ponašanja. Partnerska terapija za depresiju ima dvostruki cilj modificiranja negativnih obrazaca interakcije i povećanja uzajamno podržavajućih aspekata intimnih odnosa, mijenjajući interpersonalni kontekst depresije. Terapija za par uključena je u nekoliko smjernica među predloženim tretmanima za depresiju.

Izliječite se i opet gledajte pozitivno na život

Depresija spada u bolesti koji se mogu izliječiti, a najbolju kombinaciju čine ove dvije vrste liječenja:

  • Psihoterapijsko
  • Farmakološko

To znači da se primjenjuju razgovori sa psihoterapeutom, a ujedno se uzimaju i posebni lijekovi za liječenje depresije. Pacijenta se uvijek na početku terapije treba upozoriti da je riječ o dugotrajnom procesu i da će ipak trebati proći neko vrijeme dok se ne riješi ove neugodne bolesti.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top