Tradicijska božićna drvca

Božićna drvca pripadaju jednom od najpoznatijih i najpopularnijih tradicijskih predmeta, a povezuju se s proslavom Božića. To su najčešće zimzelena stabla koja se unose u dom za vrijeme Božića ili se pak postavljaju na otvorenom, a ukrašavaju se kuglicama, slasticama, božićnim lampicama, a u prošlosti su se ukrašavala i svijećama. 

Na njihov vrh se najčešće postavlja anđeo ili zvijezda repatica koja predstavlja Betlehemsku zvijezdu koja je najavila Isusovo rođenje.

Praktično rješenje kod proslove Božića

Kada govorimo o raznim vrstama drvaca, svima prvo na pamet padaju prva klasična božićna drvca, odnosno ona živa, no statistike kažu kako su umjetna božićna drvca ipak najčešći izbor mnogih ljudi. Naime, ona umjetna su najpraktičnija jer se mogu koristiti nekoliko godina, a i jeftinija su od pravih drvaca. Umjetni modeli danas dolaze u različitim bojama i vrstama, a moguće ih je čak kupiti i unaprijed ukrašena lampicama. Njihove prednosti su:

  • na kraju božićne sezone se rastavljaju i spremaju
  • nema opasnosti od požara
  • dobar su izbor za osobe koje su alergične na golosmjemenjače

Kako izgledaju moderna umjetna božićna drvca

Prva moderna umjetna božićna drvca počele su izrađivati tvrtke koje su se bavile proizvodnjom četki, stoga su se najprije počela izrađivati od životinjske dlake (većinom od svinjskih čekinja). Kasnije su se počela izrađivati od plastičnih čekinja koje su bojane u zeleno i koje su se umatale između savinutih žica od koji su bile napravljene grane. 

Moderna umjetna božićna drvca
Božićna drvca u bijelom

Više grana svinutih na kraju formirale su veću granu koja se zatim umetala u, nekad drveni, a danas metalni štap koji je služio kao deblo. 

Put prema realističnom modela drvca

Najprije su umjetni modeli nalikovala na borove dugih iglica, a kasnije su iglice izrađivane od PVC-a. Kako bi se bolje imitirali pravi božićni borovi, mnogi umjetni modeli su imali i vrlo kratke smeđe iglice pomiješane s dužim zelenim iglicama. S vremenom su umjetni modeli postajali sve realističniji, a neki proizvođači luksuznijih modela čak su za izradu iglica koristili i novu tehnologiju pravih iglica kako bi što bolje imitirali ono pravo.

YouTube video
Video: Kako se izrađuje: umjetna božićna drvca

Isto tako, povećanjem potražnje, počela je izrada i manjih inačica umjetnih modela koji su bila prikladni za korištenje u manjim prostorima. Zbog prilagodbe svim zahtjevima tržišta umjetni modeli postali su prvi izbor sve većeg broja ljudi. Neposredno prije Božića u brojnim trgovinama moćete pronaći vrlo veliki izbor pa ćete zasigurno pronaći i ono idealno koje će ukrasiti vaš dom kao i adventski vijenci.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top