Važnost izbora noćne optike za lov

Ukoliko ste strastveni lovac, znate koliko je važno posjedovati dobru noćnu optiku za lov jer ona omogućava puno brže i lakše uočavanje lovine. U novije vrijeme na tržištu se pojavljuje sve veći broj vrlo napredne opreme za lov koja je napravljena uz pomoć vrhunske tehnologije kako bi lovcima još više olakšala uočavanje plijena. 

Ipak, važno je napomenuti kako su cijene današnje tehnološki napredne opreme za lov nešto višeg cjenovnog ranga nego što je to nekada bilo, što svakako valja uzeti u obzir pri planiranju kupnje.

Pojačivač ambijentalne svjetlosti kod lova

Kada se spomene klasična noćna optika za lov, svima su prva asocijacija noćni ciljnici, odnosno uređaji koji pojačavaju količinu ambijentalne svjetlosti. Dobro je to što noćni ciljnici ne trebaju nužno izvor svjetlosti vidljiv ljudskom ili životinjskom oku, već većina njih koristi infracrveni izvor svjetlosti. 

Noćna optika za lov - noćni ciljnic
Noćna optika za lov – noćni ciljnic NP-22 GEN2+

Oni se montiraju na oružje kako bi lovcu omogućili pojačavanje intenziteta ambijentalne svjetlosti, jer što je bolje refleksija svjetla od mete, to će meta biti svjetlija i jasnija, što je posebno dobro za lov na divlje svinje.

Princip rada noćne optike za lov

S obzirom na cijenu noćne optike za lov, mnogi se pitaju kako ona uopće radi. Dobro je znati da moderni digitalni noćni ciljnici koriste infracrveno svjetlo, umjesto prirodnog svjetla.

YouTube video

Tradicionalni modeli koriste senzor svjetla i fosforni ekran pa tako svjetlost u obliku fotona ulazi u ciljnik na kojem se sudara s ekranom za detekciju te se pretvara u elektrone. A elektroni se prelaskom kroz ciljnik množe i ulaze u fosforni ekran gdje se pretvaraju u sliku.

Termalni ili noćni ciljnik

Pri odabiru noćne opreme za lov, mnogi se dvoume između noćnih i termovizijskih uređaja. Ipak, važno je znati da uz sve sličnosti između ovih dviju vrsta, one su tehnološki vrlo različite. Naime, noćni uređaji se u svom radu oslanjaju na neku vrstu svjetlosti – prirodne ili infracrvene, dok se termalni uređaji u svom radu oslanjaju na infracrvenu svjetlost kojom životinja zrači u obliku topline.

Termalnoj noćnoj optici za lov u tom smislu nije potrebna reflektirana svjetlost ni izvor infracrvene svjetlosti, već prepoznaje ono čime meta prirodno zrači. Upravo zbog toga termalni modeli imaju jednaku učinkovitost i po danu i po mraku, što je možda dobar razlog da se za njih odluče oni koji podjednako love po danu i po mraku. 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top