Vitamini i minerali za organizam

Danas nam svatko pokušava sugerirati neki dodatak prehrani koji bi nam mogao poboljšati kvalitetu života, no vrijedi li takav savjet ako ne znamo koji su nam vitamini uopće potrebni? Što su vitamini? Zašto bismo ih unosili? Koji nam trebaju i čemu pomažu? Danas ćemo naučiti ponešto o ovoj temi kako biste znali procijeniti koje suplemente trebate uvesti u svoju svakodnevicu.

Što su vitamini?

Vitamin je organska stvar. Strukture različitih vitamina su vrlo raznolike – nama ne treba mnogo vitamina na dnevnoj razini po pitanju količine, ali nam treba raznolikost. Svaki vitamin je bitan za razvijanje nekog dijela našeg organizma.

C vitamini
Natures Finest vitamini C

Vitamini se moraju unositi u tijelo

Vitamin je tvar koja se obično ne može u našem organizmu stvoriti u dovoljnoj količini da nam ne treba kao suplement te se različiti vitamini mogu naći u različitim proizvodima i hrani. Imaju biokemijsku funkciju i ne daju nam energiju, ali se svejedno mogu naći u hrani preko koje unosimo energiju.

Vitamini D i K se sintetiziraju unutar nas, a ostali vitamini se moraju unositi. To su vitamini A, E, C i vrste vitamina B. Vrste B vitamina su:

 • tiamin
 • niacin
 • piridoksin
 • folna kiselina
 • tiamin
 • biotin
 • kobalamin 

Vitamin D i A

Vitamin A je topljiv u masti i naziva se retinol. Igra veliku ulogu u zdravlju naših očiju. Vitamin D dobivamo iznutra, ali i preko sunčevih zraka koje potenciraju tu proizvodnju u nama. On je bitan za naše kosti, inzulin i tlak. Kompleks vitamina B regulira različite hormone, našu kožu, kosu, nokte i imunološku funkciju.

Vitamin E, K i C

Vitamini E imaju takvo djelovanje da sprječavaju maligne bolesti. Vitamin K se skladišti u masti i jetri, a ima ulogu u zgrušavanju krvi te u kvaliteti kostiju i tkiva. Vitamin C je vitamin koji ne možemo sintetizirati, a bitan je antioksidans koji pomaže u sintezi kolagena te djeluje kao antihistamin koji pomaže imunološkom sustavu.

Kako da izaberem prave vitamine?

Razmislite o svojim problemima, izvadite krvnu sliku i dobro se osvrnite na svoju povijest bolesti. Tako ćete najbolje upoznati svoje potrebe! Obavezno se posavjetujte s liječnikom opće prakse i pitajte ga je li dobra ideja uvesti određeni suplement u svoju rutinu! Pazite da izaberete vitamine visoke kvalitete i dobre proizvodnje – to je izuzetno bitno!

YouTube video
Video: Koje vitamine i minerale treba uzimati

Vitamini dodatak prehrani

Natures Finest vitamini dodatak prehrani je odličan način za konzumaciju raznih vitamina i minerala, koji su tijelu potrebni za maksimalne sposobnosti. Redovno unošenje u tijelo dovoljnih količina ovih esencijalnih elemenata, pomoći će vam da se osjećate:

 • snažnije
 • odmornije
 • sretnije
 • zdravije

Jednostavno se mogu naručiti na njihovoj web stranici, te će vam biti poslani na kućnu adresu.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top