Vježbajte cijelo tijelo uz plank vježbe

Proljeće je savršeno vrijeme da se probudite iz zimskog sna i krenete s vježbanjem. Ako niste od grupnih vježbi već više uživate u vježbanju u udobnosti doma, vježbanje korištenjem težine vlastitog tijela odlična je opcija, a jedna od najučinkovitijih vježbi koji ćete osjetiti sigurno su plank vježbe!

Pomoću njih probudit ćete brojne skupine mišića i redovitim vježbanjem ćete se dovesti u formi, a zasigurno će nešto od toga biti i vidljivo na fizičkom izgledu.

Zategnite tijelo

Plank vježbe za tijelo odličan su dodatak vašoj rutini vježbanja jer nude korištenje svih mišića u tijelu. Ipak, planke vježbe za mišiće u svoj trening ne može uključiti bilo tko, jer je za njihovo pravilno izvođenje potrebno imati:

  •  snagu
  •  tjelesnu spremu

A i svakako spadaju u vježbe koju ćete u početku „osjetiti“ – u obliku upale mišića. 

Ipak, želite li dodatno poraditi na mišićima trbuha, stražnjice, leđa i ostalog, učinkovite plank vježbe savršen su odabir, s obzirom da su te skupine najviše uključene kod pravilnog izvođenja svake vježbe. Osim pravilnog izvođenja, na krajnje rezultate utjecat će također i dužina izvođenja vježbe.

Pravilan plank

Za pravilno izvođenje plank vježbe ne treba vam ništa više od nešto slobodnog prostora za vježbanje i vašeg tijela. Kod izvođenja plank vježbe tijelo podižete od poda tako da prednji dio održavate na dlanovima ili laktovima, a stražnji na vrhu prstiju. 

Plank vježbe za tijelo
Kako se izvodi plank vježba

Središnji dio tijela nije poduprt, već ga u zraku održavaju mišići stražnjice i trbušni mišići, a treba težiti tome da leđa tijekom izvođenja vježbe budu ravna. Podizanje ili spuštanje stražnjice smanjit će pritisak na mišićne skupine s kojima se radi, što nije u cilju vježbe. Plank vježbu može raditi bilo tko, uz malo vremena i volje!

Dulje treniranje za bolje rezultate

Svaka vježba plank isprva se može činiti teškom, pa ćete već nakon nekoliko sekundi trebati predah. Iako se to može činiti demotivirajuće, imajte na umu kako je to normalno jer zahtjevne vježbe stavit će na ispit sve mišićne skupine u vašem tijelu. 

YouTube video
Kako izvoditi plank vježbe

Ipak, težite tome da svaki plank zadržite što duže, barem desetak sekundi. S obzirom da se radi o statičnoj vježbi, duljina održavanja pozicije veoma je bitna za rezultate. Ovisno o tjelesnoj formi, neki ljudi mogu plank održati i do dvije minute. Ako je više desetaka sekundi plank vježbe odjednom previše za vas, radite setove od 10 sekundi, s kratkim pauzama između.

Želite saznati kako se zdravo udebljati? Onda si pročitajte članak Dobro je znati kako se zdravo udebljati.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top