Zanimljivi načini obrade kamena

Danas postoje razna zanimanja kojima se bavi jako veliki broj ljudi, ali i mnogi manje poznatih, gotovo zaboravljenih, kojima se bavi puno manji broj ljudi. Neka od tih zanimanja su nekada prije bila puno traženija, a danas više nisu toliko pa se sve manje ljudi njima bavi. No, neka su još uvijek prilično tražena, ali svejedno se njima ne bavi veliki broj ljudi.

Jedno od njih je i klesarstvo. A razloga što više nije toliko popularno ima više. Jedno od njih je svakako što se njemu ne priča puno u medijima kao o nekim drugim pa se mladi sve rjeđe odlučuju da postanu klesari u budućnosti.

Klesarstvo kroz povijest
Prikaz klesarstva

Klesarstvo obuhvaća više toga

Klesarstvo je teško opisati u svega nekoliko riječi jer obuhvaća više toga. No, ono što je karakteristično za klesarstvo je svakako kamen. Pa ga se može opisati kao umijeće obrade kamena, njegovog rezanja i umjetnog oblikovanja. Postoji više vrsta kamena koji se mogu koristiti, a vrlo često se koriste:

Klesarstvo se može smatrati i jedinstvenim i unikatnim zanimanjem. Svaki komad kamena je drugačiji pa će i svako djelo koje napravi klesar biti isto takvo, drugačije i jedinstveno. 

Klesarstvo kroz povijest

Povijest klesarstva ima daleke korijene, s obzirom da je čovjek od davnih dana pokušavao na neki način obrađivati kamen kako bi si olakšao razne svakodnevne poslove. Imalo je razne namjene, poput vjerskih, kada su se u kamen klesali razni vjerski simboli, a kamen se također i obrađivao prilikom izrade nadgrobnih spomenika i grobova.

YouTube video
Napredno rezanje drevnog kamena koje ne bi trebalo biti moguće

Kada govorimo o Hrvatskoj, otok Brač već dugi niz godina ima razvijenu obiteljsku tradiciju obrade kamena. A kako bi se ovo zanimanje i tradicija očuvali, oni koje to zanima mogu pohađati jedinu klesarsku školu Hrvatskoj, koja se nalazi u Pučišćima.

Klesarski proizvodi

Danas se puno klesaraskih proizvoda dobiva uz korištenje raznih naprednih tehnologija, primjerice robota. No, tu je riječ o masovnoj proizvodnji. Tražite li nešto posebno, onda vam jedino preostaje da potražite nekog klesara koji bi vam mogao ispuniti želje. 

Klesaraska poduzeća danas veliki dio prometa ostvaruju izradom grobova i nadgrobnih spomenika, no rade i razne druge stvari, poput:

  • Stepenica
  • Kamenih stolova
  • Radnih površina
  • Kamenih fasada itd.

Sve u svemu, nudi se veliki asortiman proizvoda od kamena koji su obrađeni na razne načine.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top