Zaštita automobila od vremenskih (ne)prilika

Živimo u vremenu kada se imovina jednostavno mora zaštiti. Postoje materijalne stvari koje jednostavno ne smijemo izgubiti ili oštetiti, što zbog financijske situacije, što zbog nekih drugih faktora. Naši automobili definitivno spadaju u ovakvu kategoriju.

Međutim, majka priroda se često voli poigrati s nama, i baš kada smo nespremni udariti nas tamo gdje smo najizloženiji – na našeg ljubimca na četiri kotača. Grad, snijeg, jaka kiša samo su dio faktora koji mogu znatno oštetiti naše vozilo, ali se grad, kao prvi spomenuti i najjači faktor, najviše ističe u grupi.

Zaštita od grada

Kada ste pročitali ovakva naslov definitivno ste odmah pomislili na protugradne topove, međutim to se koristi u agrikulturi i poljoprivredi, to nas ne zanima. Ono što nas zanima jeste kako zaštititi auto od ovakve nepogode koja može da pogodi bilo kada. Odgovor je naravno, cerada za auto.

YouTube video

Cerade za auto su najefikasnije kada je riječ o iznenadnom udaru vremena, a njihovo montiranje je nevjerojatno lako, ali o tome ćemo poslije. Ono što vi treba da uradite jeste da nabavite upravo jednu ceradu koja će vaš automobil štiti od naleta grada, onda kada je najpotrebnije. Naravno, uvijek je bolja prevencija, ne treba voziti kada je vrijeme kritično i kada je već najavljen grad, ali ako ste dovedeni pred svršen čin cerade za auto su idealne za vas.

Veličine i montiranje

Većina ovlaštenih prodavača već zna dimenzije automobila pa tako imaju i različite veličine cerada. Slično kao i odjevni predmeti i cerade su poredane slovima M, L, XL i tako dalje… To vas pretjerano i ne interesira budući da će vaš prodavač na osnovu dimenzija automobila, znati odgovarajuću veličinu.


Kada ste kupili vašu prvu ceradu potrebno je da pročitate uputstva i da je pokušate montirati. Ne želite da se nađete u nevremenu, sjetite se cerade, a zatim saznate da je ona prevelika ili premalena. Možda se neki od vas sada pitaju „Kako cerada može biti prevelika?“, a odgovor na to je jednostavan. Prevelike cerade za auto mogu da izazovu kontraefekt, pa da još više oštete vaše auto, kako vjetar koji prolazi ispod njih može nanijeti dodatnu štetu.

Kada znate kako montirati ceradu i kada ste sigurni da je veličina dobra, odvojite mjesto u gepeku vašeg automobila i tu spremite ceradu, sigurno će vam nekada doći od koristi. Kada je nevrijeme izbjegavajte vožnju, a kada vidite da su uvjeti takvi da grad može početi svaki čas iskoristite vašu ceradu!

Za prijatniju vožnju bitna je kvaliteta zraka u vozilu za koju brinu klima i kondenzator vašega vozila. Uz vanjsku zaštitu avtomobila važna je i unutrašnja zaštita koju nude tekstilni tepisi za auto.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top