Zašto nas zubi ponekad bole

Svatko tko se barem jednom u životu susreo sa zuboboljom, zna da je to iznimno jaka, neugodna bol, koja nas itekako može ometi u funkcioniranju. Čim se pojavi, potrebno je otići zubaru kako bi se prije svega otkrio njezin uzrok, a potom i riješila bol. 

Postoje različiti uzroci i vrste zubobolja, a kao i svaki zdravstveni problem, i ovaj je lakše spriječiti nego liječiti te je potrebno voditi računa o oralnoj higijeni i redovno posjećivati stomatologa. Ako se pojavi unatoč preventivnim mjerama, barem ćemo znati da smo učinili sve što je u našoj moći da je spriječimo.

Ukratko o zubima

Zubi se dijele na dvije anatomske cjeline, zubnu krunu i zubni korijen te su građeni od četiri vrste tkiva:

  • Caklina 
  • Dentin
  • Cement 
  • Zubna pulpa

Caklina, dentin i cement su tvrda tkiva, dok je zubna pulpa meko tkivo koje se nalazi u sredini zuba i sastoji od krvnih žila, živčanog i vezivnog tkiva. 

Važno je poznavati ove vrste zubnog tkiva jer se zubobolja može razlikovati po tome kojeg je podrijetla. Također, važno je znati prepoznati bol koja djeluje kao da dolazi iz zuba, ali zapravo je prouzrokovana sinusnom infekcijom te nas u tom slučaju boli gornja čeljust.

Vrste zubobolje 

Pulpna bol je vrsta zubobolje koja može biti uzrokovana bakterijama i toksinima, ali i raznim kemijskim, mehaničkim ili fizičkim iritacijama. Pulpna bol nastaje kada tkivo u središtu zuba postane upaljeno i nadraženo te upala vrši pritisak unutar zuba i na okolno tkivo.

pojestite stomatologa kad imate zubobolju
Kao i svaki zdravstveni problem, i zubobolju je lakše spriječiti nego liječiti te je potrebno voditi računa o oralnoj higijeni i redovno posjećivati stomatologa.

 

Dentinska bol najčešća je vrsta zubobolje kojem je uzrok ogoljeno tkivo dentina. Taj bol možemo prepoznati po tome što je oštar i kratkotrajan, a ponekad nam se može činiti kao da nas bole svi zubi, posebno kada ih iritiramo termičkim ili kemijskim podražajima. 

Kako ublažiti zubobolju kod kuće

U slučaju da osjetite zubobolju, uvijek je preporučljivo javiti se stomatologu. Ipak, ukoliko se ona pojavi noću ili tijekom vikenda, hitan posjet stomatologu nije opcija. Zbog toga je važno znati da postoje neki lijekovi iz kućne radinosti, kao što su ulje klinčića, ekstrakt vanilije ili soda bikarbona, koji mogu trenutno ublažiit zubobolju. 

YouTube video
Kako ublažiti zubobolju kod kuće sa prirodnim lijekom

Naravno, oni nisu zamjena za odlazak stomatologu te je i dalje važno što prije otići na pregled. A redovita oralna higijena i redoviti pregledi kod stomatologa najbolja su prevencija ove neugodne bole.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top