Auto sjedala za djecu za užitak sigurne vožnje

Korištenje auto sjedala za djecu (autosjedalice) najbolji je i najsigurniji način vožnje djeteta u vozilu. Njegovo korištenje jamči sigurnost i zaštitu najvažnijim putnicima u autu – djeci. Uloga svakog roditelja je da zaštiti svoje dijete od negativnih posljedica koje vožnja može donijeti, a u tome mu može pomoći kvalitetna autosjedalica.

Držanje djeteta u naručju ne može biti siguran način putovanja i mnogi roditelji nisu svjesni da prilikom sudara neće moći zadržati dijete u rukama jer je sila inercije prevelika. Zbog toga je važno u autu imati dobro i sigurno autosjedalo za dijete koje će ga sačuvati od izlijetanja.

Oprez kod postavljanja autosjedala za djecu

Pravilno postavljanje sjedalice je ključni sigurnosni faktor za vaše dijete pa morate biti iznimno oprezni i pažljivi prilikom postavljanja. Pravilno postavljena sjedalica smanjuje mogućnost ozljede djeteta prilikom sudara za čak deset puta, stoga morate biti sigurni da je sjedalica u potpunosti funkcionalna. 

Autosjedala za djecu moraju biti pravilno postavljena
Auto sjedala za djecu dopuštaju djetetu da može po volji malo odspavati tijekom vožnje

Sigurna i kvalitetna auto sjedala za djecu se dijele u pet grupa, ovisno o starosti djeteta i obavezna su oprema za auto za djecu do 150 centimetara visine. Svaka grupa je namijenjena djetetu različitog uzrasta ili visine pa tako postoje auto sjedala s oznakom 0 namijenjena novorođenčadi pa sve do oznake III za dijete do 36 kilograma.

Sva se ova sjedala razlikuju po izgledu i montaži pa se tako autosjedalice za novorođenčad postavljaju na zadnje sjedište, okrenute suprotno od smjera vožnje dok se recimo iz većih grupa (I, II i III) postavljaju na stražnje sjedište u smjeru vožnje. Sjedalice za najstariju grupu djece više nemaju niti naslon, već samo sjedište i djeca se na njima vežu i sigurnosnim pojasevima preko tijela. 

Koja su najsigurnija autosjedala?

Prvo i najvažnije što moramo spomenuti jest da ne preporučujemo kupnju polovnih autosjedalica jer na njima može biti oku nevidljivih mikrooštećenja koja će smanjiti zaštitu vašeg djeteta u slučaju prometne nezgode i sigurno neće biti tako učinkovita kao nova i nekorištena sjedalica.

YouTube video
Video: Auto sjedala za djecu u smjeru vožnje

Kako biste bili sigurni da djetetu kupujete sigurno auto sjedalo provjerite ima li sjedalica oznaku atesta ECE R44 ili više jer to znači da će mu pružiti adekvatnu zaštitu. 

ISOFIX sustav montaže

Vjerojatno ste čuli i za ISOFIX auto sjedala za djecu s sustavom montaže koje su se pokazale sigurnijima od klasičnih sjedala. Riječ je o normi postavljanja sjedalica koja je uskladila proizvođače automobila i autosjedalica i osigurala sigurniji i lakši način montaže koji pruža bolju zaštitu. Auto sjedala s ISOFIX sustavom jesu skuplja, ali su učinkovitija. Izaberite sigurnost prije svega!

Presvlake sjedala automobila nisu samo estetski dodatak unutrašnjosti vašeg vozila; one predstavljaju zaštitu sjedala od trošenja, mrlja i oštećenja. Mogu biti osobito korisne kada je riječ o održavanju higijene unutrašnjosti vozila, posebno ako imate malu djecu i auto sjedala za djecu. 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top