Povećajte mišićnu masu konzumacijom whey proteina

Mnogo ljudi danas odlazi u teretanu ili vježba kod kuće (na primjer plank vježbe) s namjerom da žele vidjeti brze rezultate u obliku povećanja mišićne mase. No, mnogi se razočaraju kada se to ne dogodi tako brzo kako su očekivali. Za to je osim vježbe potrebna kvalitetna prehrana, ali i dodaci prehrani. Najvažniji dodaci prehrani su proteini čiji potrebni dnevni unos je teško dobiti samo iz hrane. A upravo najvažniji proteini koji se preporučuju svakom vježbaču ili sportašu su whey proteini.

Sastav i doziranje

Whey proteini nastaju kao produkt proizvodnje sira i oni su zapravo filtrirani proteini sirutke. Sirutka sadrži svega 1% proteina. No, obradom se iz nje isuši sva voda i izdvoje svi proteini u obliku praha koji su na tržištu poznati kao whey proteini.

povecajte-misicnu-masu-konzumacijom-whey-proteina

Istraživanja su pokazala da je vježbačima i sportašima potreban veći dnevni unos proteina nego prosječnom čovjeku. Oni bi tako trebali uzimati oko 1,8 g proteina po kilogramu tjelesne težine. Na taj način će im se mišići brže oporavljati nakon treninga, ali će također i brže rasti. Zato je preporučljivo da se whey proteini uzimaju iza treninga. Isto tako, za bolju apsorpciju, whey proteini se mogu pomiješati i sa nekim šećerom, poput glukoze. Na taj način će najbrže doći do mišića kada im je to najpotrebnije.

Za one koji ne treniraju, preporučeni unos proteina je 0,8 g po kilogramu tjelesne mase. U praksi to znači da bi osoba od 80 kg morala unijeti 64 g proteina dnevno.

Štetnost

YouTube video

Whey proteini spadaju u najsigurnije suplemente na tržištu upravo zbog toga što se radi o običnom koncentratu proteina. Bitno je samo pridržavati se pravila vezana za količine dnevnog unosa. Whey proteini mogu biti štetni jedino pri njihovom prekomjernom dnevnom unosu, a istovremeno uz jako malo konzumiranje tekućine. To može dovesti do problema s bubrezima, odnosno može doći do stvaranja kamenca.

Vrste

Na tržištu se whey proteini mogu naći u tri oblika: koncetrat, izolat i hidroizolat. Razlikuju se u brzini apsorpcije i udjelu proteina. Koncentrat sadrži oko 75% proteina, izolat oko 90%, a hidroizolat, kao najčišći oblik, sadrži između 90-95% proteina. Whey proteini u obliku hidrolizata se tako najbrže apsorbiraju. U trgovinama je taj oblik najskuplji, ali čak i uzimanje whey proteina u obliku koncentrata će imati odličan dugoročni učinak na vaše tijelo.

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen
Scroll to Top