Vodič za izbor najbolje hrane za mačke

Pravilna prehrana ključna je za zdravlje i dugovječnost vaše mačke. Kao odgovorni vlasnici, želimo osigurati da naši ljubimci dobivaju sve potrebne hranjive tvari koje će im omogućiti optimalan rast, razvoj i vitalnost. Mačke su obligatni mesožderi, što znači da njihova prehrana mora biti bogata proteinima životinjskog podrijetla. 

Uravnotežena prehrana ne samo da podržava zdravlje njihovih mišića i kostiju, već i doprinosi sjajnoj dlaci, zdravoj koži i dobrom probavnom sustavu. U ovom vodiču istražit ćemo različite vrste hrane za mačke, uključujući suhu, mokru i sirovu hranu, te kako odabrati najbolju opciju za vašeg ljubimca.

Raznovrsnost hrane za mačke

Mačke imaju različite preferencije kada je u pitanju hrana, pa je važno razmotriti različite opcije koje su im dostupne. Suha hrana za mačke je popularna zbog praktičnosti, dugog roka trajanja i niske cijene. Neki vlasnici preferiraju baš tu vrstu jer mačkama omogućuje žvakanje, što može pridonijeti zdravlju zubi. 

hrana za mačke za zdravu mačku
Često prebrzo donosimo najgore zaključke i zaboravljamo očiti razlog zašto mačka ne može pojesti hranu za mačke: želudac joj je pun. Mačke imaju mali želudac; u prosjeku veličine loptice za stolni tenis, tako da njihovi obrasci prehrane mogu uključivati ​​nekoliko pauza umjesto da pojedu cijelu porciju odjednom.

Mokra hrana za mačke, s druge strane, obično ima viši udio vode i može biti korisna za hidrataciju mačaka, posebno ako imaju problema s pijenjem dovoljno tekućine. Sirova prehrana postaje sve popularnija među vlasnicima mačaka koji žele pružiti svojim ljubimcima prehranu sličniju njihovoj prirodnoj prehrani u divljini. 

Ključni nutrijenti za zdravlje mačaka

Mačke su mesojedi i trebaju prehranu bogatu proteinima kako bi održale zdravu mišićnu masu i funkciju tijela. Osim proteina, mačke trebaju i odgovarajuću količinu masti za energiju, vitamina i minerala za podršku imunološkom sustavu te vlakana za zdravu probavu. 

Kvalitetna hrana za mačke trebala bi sadržavati uravnotežen omjer ovih hranjivih tvari, a sastojci bi trebali biti visoke kvalitete i lako probavljivi. Posebno je važno osigurati da hrana za mačke sadrži taurin, esencijalnu aminokiselinu koja je ključna za održavanje zdravlja: 

  • Srca
  • Očiju 
  • Reproduktivnog sustava mačaka

Redovitim unosom svih ovih hranjivih tvari, mačke mogu održati vitalnost i dobro zdravlje tijekom cijelog svog života.

Prilagođavanje prehrane mačke

Svaka mačka je jedinstvena, pa je važno prilagoditi njenu prehranu njenim individualnim potrebama. Prehranski dodaci mogu biti korisni kako bi se osiguralo da mačka dobiva sve potrebne hranjive tvari, posebno ako hrana za mačke koju konzumira nije potpuno uravnotežena. 

YouTube video
Prehrana mačaka: 1. dio: suha hrana za mačke!

Dodaci poput omega-3 masnih kiselina mogu pomoći u održavanju zdravlja kože i dlake, dok probiotici mogu podržati zdravlje probavnog sustava. Također, mačkama koje pate od određenih zdravstvenih problema ili su pod stresom mogu biti potrebni dodatni prehrambeni dodaci kako bi se podržalo njihovo zdravlje i dobrobit.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top