Redovni pregled očiju čuva dobar vid do duboke starosti

Iako se možda čini nepotrebnim, kompletan oftalmološki pregled treba obavljati barem jednom godišnje. Ovakav pregled očiju smatra se preventivnim oftalmološkim pregledom i pokazao se iznimno učinkovitim u zaštiti oka i primjeni odgovarajuće terapije na vrijeme.

Pregled očiju obavlja specijalist oftalmolog koji će brzo uočiti ima li promjena koje zahtijevaju liječenje. Svaka je osoba kandidat za godišnji oftalmološki pregled, posebice ako već ima neki grešku oka ili očnu bolest.

Pregled očiju precizno određuje različite greške vida i osigurava pravovremeno liječenje

Postoje mnoge greške vida koje zahtijevaju oftalmološku obradu. Najčešće su u pitanju kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam i  staračka dalekovidnost. Postoje i neke bolesti oka koje zahtijevaju očni pregled. To su recimo konjunktivitisi, suhe oči, napredovanje sive mrene, povišeni očni tlak i slično.

Mnoga od ovih stanja mogu se izliječiti i može se spriječiti daljnji razvoj bolesti oka upravo pravovremenim pregledom očiju. Ako imate neke simptome koji vas navode na pomisao da dolazi do nekakvih promjena na vašim očima, nemojte oklijevati i zakažite oftalmološki pregled.

Pregled očiju nije niti kompliciran niti dugotrajan pregled

Tijek oftalmološkog pregleda ponajprije ovisi o tome koliko godina ima pacijent i ima li već raniju povijest bolesti. U kompletan pregled očiju pripada i određivanje dioptrije, mjerenje očnog tlaka, testiranje suznog filma, pregled očne leće i vidnog živca, provjera zamućenosti oka i još nekoliko medicinskih pretraga.

YouTube video

Sam pregled ne traje dugo. Obično je u pitanju 30-ak minuta u koje je uključen i razgovor o stanju oka i preporuka terapije ako je obavezna. Većina pacijenata starijih od 40 godina pregledom očiju kod oftalmologa ustanovi neku grešku oka, kratkovidnost i dalekovidnost pa se prevencija rasta dioptrije pomoću naočala i kontaktnih leća pokazala kao odlično rješenje za ovu dobnu skupinu.

Pregled očiju može ustanoviti i ozbiljnu bolest oka

Glaukom je vrlo ozbiljno stanje oka uzrokovano povišenim očnim tlakom koje neliječenjem može dovesti i do trajnog gubitka vida. Glaukom je najveći uzročnik sljepoće na čitavom svijetu, a njegova najopasnija karakteristika jest da u početku nema nikakvih simptoma. Odvojite vrijeme za očni pregled koji vam može olakšati svakodnevicu, ukloniti simptome poput glavobolje i osjećaja pečenja u očima te osigurati udobniju starost.

Put do trudnoće u nekoliko jednostavnih savjeta. Neki parovi zatrudne iz prvog pokušaja, dok drugima treba vremena. Ako želite znati kako lakše zatrudnjeti, evo što morate znati. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top