Put do trudnoće u nekoliko jednostavnih savjeta

Trudnoća je jedno od razdoblja u životu majke za koji se uvijek valja dobro pripremiti. I to ne samo u smislu svih stvari i sitnica koje će vam trebati za novorođenče ili pak u obliku znanja koje vam je potrebno za odgoj nove male osobe, već i u obliku obraćanja pažnje na zdravlje žene koja uskoro želi postati majka.

Razne savjete oko toga možete pronaći u brojnim knjigama i publikacijama na tu temu, ali i putem interneta.

Opuštenost je važna kod planiranja trudnoće

Mnogi parovi koji žele djecu često nakon nekog vremena i neuspješnih pokušaja krenu gubiti nadu, što može dovesti do dodatnog stresa. Ipak, želite li povećati mogućnost trudnoće, važno je da što je više moguće ostanete opušteni. 

Dodatan stres, bilo da se radi o stresu u obitelji, na poslu, ili iz bilo kojeg drugog izvora, može smanjiti šanse kada je u pitanju trudnoća, stoga je veoma važno pokušati održati smirenost i pronaći načine za rješavanje stresa i napetosti na zdrav način.

Zdravlje majke je na prvom mjestu

Osim psihološkog stresa, na trudnoću može utjecati i tjelesni stres koje tijelo može doživljavati zbog različitih zdravstvenih problema. Najbolji savjet je pokušati živjeti što zdravije i riješiti se negativnih navika poput cigareta. 

YouTube video

Prevelika tjelesna težina može biti problem kod početka trudnoće, no unos dovoljne količine hranjivih tvari, vitamina i minerala te zdrava prehrana općenito izuzetno su važni za trudnoću. Također, dobro je provjeriti i krvnu sliku. Nedostatak važnih elemenata poput željeza može utjecati na tijek trudnoće.

Bolje vrijeme za planiranje trudnoće

Želite li povećati šansu za trudnoćom, veoma je važno da dobro planirate dane. Najbolje šanse za trudnoću svakako su za vrijeme ovulacije. Postoji nekoliko načina za određivanje dana ovulacije, kao što su:

  •  testovi ovulacije
  •  mjerenje bazalne temperature

No, generalno govoreći, ovulacija se dešava oko dva tjedna nakon prvog dana menstrualnog ciklusa. Ipak, dužina menstrualnog ciklusa može varirati, pa je najbolje uz metodu brojenja dana odabrati još neku metodu.

Razmišljajte pozitivno o trudnoći

Priželjkivanje trudnoće može se tijekom vremena pretvoriti u zadaću koja na vas vrši pritisak, stoga u svemu ovome pokušajte zadržati pozitivan i opušten pogled na svijet. Nemojte dopustiti da vođenje ljubavi s partnerom postane posao ili čak i zadaća koju morate obaviti te se previše fokusirate samo na krajnji cilj – trudnoću. Pozitivan pogled na svijet, koliko god se to glupo činilo, uvelike može povećati šansu za trudnoćom.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top